Още една идея за това как лесно да съхраните домати за зимата и в същото време да имате под ръка готов сос за различни ястия, паста, пица, при това без консерванти, без оцветители, без нишестета, пектини и какво ли още не. Естествено отнема малко време и усилия през есента, но в онези вечери през зимата, когато се прибера по никое време, няма нищо сготвено, децата се навъртат гладни в кухнята, на масата чака купчинка с домашни за проверяване, а единственото за което имам желание е да си сипя чаша червено вино, винаги се благославям, че не съм се поддала на мързела.
Количеството на продуктите е само ориентировъчно, а при добавянето на подправките най-добре е да се опитва и всеки да подправя по собствен вкус.
Продукти:
5 кг домати
2 глави лук
1 малка глава чесън
босилек
сол, черен пипер, олио, захар
Доматите се измиват, нарязват на няколко парчета и се смилат с кухненски комбайн или машинка за мелене. Лукът и чесънът се нарязват на малки парченца. Всичко се изсипва в дълбока тенджера и се оставя да ври на котлона. Когато водата се поизпари, сосът може да се смели с пасатор до по-фина консистенция. Добавят се подправки на вкус, а към края на варенето щедро се добавя и нарязан на ситно босилек.
Готовият доматен сос се разсипва в подходящи бурканчета, затваря се и се стерилизира за 5 минути. Добър апетит!
Радост,
ОтговорИзтриванеесента е времето когато си подготвяме някои консерви за зимата, сушим зеленчуци, плодове, подправки.В нашият дом така сме свикнали, но има и хора, които разчитат само на закупена от търговската мрежа стока.И ние правим сосове, но аз ги правя с червени пиперки.Чудесно и вкусно предложение.
Поздрави и лека седмица !