18 юли 2017 г.

Чили кон карне / Chili Con Carne

   Чили кон карне /Chili Con Carne/ е традиционно мексиканско ястие. Буквално преведено името означава чили с месо. Може да се приготви както с накълцано, така и с мляно месо. Обикновено се прибавят лук, домати и червен боб и подправки като кимион, риган, кориандър, черен пипер, дафинов лист, чили. Днешната рецепта е приготвена с готовите комплекти на Spizing.









Продукти:
500 г. кайма
1 глава лук
7-8 скилидки чесън
1 буркан белени домати
7 печени белени чушки
1 чаша бяло вино/бира
2 бр консерви червен боб по 400 г
люта чушка
олио, сол, черен пипер, кимион, риган, 
мляно чили, кориандър, дафинов лист, магданоз


   Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Задушават се за няколко минутки с малко олио, след което се добавя каймата. Разбърква се добре, докато месото се раздроби на "трохички". Прибавят се кимион, кориандър, дафинов лист, черен пипер и риган. Когато течността от месото се поизпари, се долива виното и ястието продължава да се задушава. Ако използвате комплектите на Spizing, тук може да добавите и от подправките от второ пликче. Допадна ми аромата, който придават канелата и пушения пипер. Лично аз обаче, не прибавям целите пликчета с подправки, тъй като количеството им ми идва много, но пък с удоволствие ще си използвам остатъка за следващото чили кон карне. 
   Печените чушки се нарязват на парченца, бобът се отцежда от течността и се прибавят към каймата. Доматите се пасират и също се добавят към ястието. Подправя се с люта чушка, чили и сол и се дозадушава до готовност. 
   Ястието се наръсва с пресен магданоз или кориандър и се поднася с гуакамоле или ориз басмати. 




2 коментара:

  1. Трябва задължително да се пробва :)

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи много обещаващо.Близко е до нашата кухня при това.Благодарим за рецептата.

    ОтговорИзтриване