Класическа торта „Schwarzwald” /„Шварцвалд”/. Рецептата е
адаптирана от Verführerische
Dessert на Parragon Books Ltd.
ПРОДУКТИ
4 яйца
щипка сол
180 г захар
150 г брашно
100 мл черешов ликьор
3 с.л. какао
1 бакпулвер
750 г. череши
1 пак. ванилена захар
500 мл сладкарска сметана
3-4 с.л. пудра захар
есенция ром и ванилия
шоколадови стърготини
шоколадови стърготини
Жълтъците си отделят от белтъците и заедно със захарта /отделят се 3-4 с.л. за черешите/ и ваниловата захар се разбиват до побеляване. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Брашното, какаото и бакпулверът се пресяват заедно.
Постепенно жълтъците и сместа с брашното се добавят към
белтъците, като внимателно се разбърква с шпатула. Тестото се изсипва в покрита
с хартия за печене форма за торта и се изпича на 175 градуса за ок 30-35 мин.
Фурната трябва задължително да е предварително загрята.
Докато блатът се пече, могат да се приготвят черешите, като за
целта се измиват добре и се почистват от костилките. В тенджерка се излива черешовия ликьор, добавя се останалото
количество захар и се слага на котлона да заври. Изсипват се черешите, овкусява
се с есенция ром и ванилия и се оставя да поври 5-6 мин. Черешите се отцеждат
от сиропа и се оставят да се охладят.
Сметаната се подслажда с няколко лъжици пудра
захар и се разбива с миксера на гъст крем.
След като блатът изстине, се разрязва на три хоризонтални части. Първият
блат се напоява със сока от черешите, намазва
се със сметана и отгоре се разпределят плодовете. Поставя се вторият блат,
сиропира се, намазва се със сметана и т.н. Отгоре и отстрани тортата се измазва
с останалата сметана и се поръсва с шоколадови стърготини. Да ви е сладко!
Прекрасна торта!Нежен черешов аромат ,ненатрапчива сметана,ефирен блат.Вкусотия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Изтриване