Продукти:
500 г брашно
1 малка заквасена сметана
170 г обезсолено сирене
150 г масло
1 бакпулвер
1 малка глава червено цвекло
сол
Брашното се пресява. По средата се прави "кладенче", в което се добавят останалите продукти - сметаната, мекото масло, бакпулверът и малко сол, в случай че сиренето е много безсолно. В тези соленки не добавих сол, тъй като реших да наръся отгоре с хималайска или морска сол. Омесва се гладко тесто, което се разделя на две части. Едната остава бяла, а другата се премесва с изцедения сок от червеното цвекло, като се използва още малко брашно за омесването, за да не стане прекалено меко тестото. Естествено може да се използва и червена сладкарска боя, но аз гледам да ги избягвам. В случая цвеклото свърши идеална робота.
Тестото се увива в домакинско фолио и се оставя да престои в хладилника, за да се стегне, преди да се оформят соленките. Изпичат се във фурната на ок. 200 градуса до зачервяване. След като се изпекат задължително се оставят да се охладят върху решетка. Страхотни соленки - вкусни, лесни, пърхави, хрупкави и забавни:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар