И пак сме на вълна кисело зеле, но този път на мусака - разкошно традиционно зимно ястие, сочно и ароматно.
Продукти:
800 г кайма
1 голяма кисела зелка
2 големи моркова
1 голяма глава стар лук
3 яйца
1 кисело мляко
червен пипер, черен пипер, олио, сол
кимион, чубрица
Зелето се нарязва на парченца. На дъното на тенжера се налива малко олио, изсипват се зелето и половината от настърганите моркови. Овкусява се с червен пипер и се задушава на тих огън, като при необходимост може да се долее малко вода.
Докато зелето къкри, лукът се нарязва на ситно и заедно с останалата част от моркови се задушава за кратко. Прибавя се каймата и се задушава, като се разбърка добре с бъркалка, за да стане на "трохи". Овкусява се с черен пипер, кимион и чубрица. Ако зелето не е много солено може да се добави и малко сол. За по-здравословен вариант на ястието, каймата може да не се задушава или запържва.
Дъното на тавичката се намаслява. Разстила се половината зеле. Върху него се резпределя каймата, а отгоре се разстила останалата част от зелето. Ястието се запича във фурната. Когато е почти готово се полива със заливка от разбитите яйца и кисело мляко и се дозапича. Какъв аромат само се понася... Добър апетит!
Ще приготвя, звучи вкусно, точно в този вариант не съм правила!
ОтговорИзтриване