14 февруари 2017 г.

Хляб с червено вино и сушен лук

   По стар стил, по  нов стил..... , а за мен "Трифон Зарезан " си е на 14-ти февруари и това си е. И така по случай празника, а и в тон с червеното вино, което се лее от сутринта, предлагам едно малко по-различно хлебче.




Продукти:
500 г брашно
100 мл  червено вино
150 мл. вода
2 сл. олио
1/2 кубче прясна мая /1 пак. суха/
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
сушен печен лук
ронена чубрица
сминдух


   Брашното се пресява два пъти. Маята се разтваря в част от топлата водичка /не вряла/, заедно със захарта и се оставя, докато се активира. В брашното се прави "кладенче", в което се изсипват солта, подправките, олиото, червеното вино и останалата част от водата. Добавя се маята и си омесва меко и гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва, докато удвои обема си.
   Когато тестото е готово, се премесва леко и се оформя по желание. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса. Преди да се изпече хлебчето могат да се направят разрези с остър нож и да се наръси с брашно. Изпича се в предварително загрята фурна на 200 градуса за ок.30-40 мин. Наздраве! 


2 коментара: