За какво са почивните дни, освен за да свършим малко работа:) При нас този принцип определено важи напълно и ето, че се захванахме с новата домашна лютеница. Онази, бабината лютеница, която помним от малки и чийто вкус е останал като част от детството ни. Определено тя е най-трудоемката част от зимнината, която се приготвя у дома. Всяка година се "благославям" на ум, че пак съм се захванала, но докато цяла зима се наслаждавам на резултата и гледам децата с какъв апетит похапват, събирам нови сили и подхващам новата порция. Действително отнема време и усилия, но определено си струва това, да поднесеш на децата нещо истинско, качествено, вкусно и без никакви консерванти и добавки на нишестета и оцветители.
Продукти:
20 кг червени чушки
10 кг домати
1 кг моркови
1 кг патладжан
кимион
черен пипер
сол
олио
захар
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi86tFPzhcAnq3FkiUo3-U6K5H2_okD7WSgc_lpUQMi42IOS9kvcpbxs3c7LLnoxibpkHt4jP5YlgYx02bqJXZY5AHHHdVja9R2QD7JRDRzkI8kXTXDzLBY8sFDhQGvVjZQ0F2ANoHgvHvB/s400/%25D0%25BB%25D1%258E%25D1%2582%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B01+5%25D0%2593.jpg)
Доматите се измиват, почистват се от зелената част и се нарязват на парченца. Морковите също се измиват и сваряват до омекване. Патладжаните се изпичат, след което се оставят да се охладят и се обелват. Аз ги пека във фурната, върху постлана с хартия за печене тава на ок. 200 градуса.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbdjgY4d6PY_hmBU2fIrYtty_pvHRCK6flTOsiN9VkiRq2-IMHISB_jk9EG77jmiZIpV3aBoloocJVNhuVrXdOaF0Pdy5nAj6hxpZcIL6tzD1cHJr-Fpc6gzoh5eawvtY64UvvRWPO7Fg2/s400/%25D0%25BB%25D1%258E%25D1%2582%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B01+1%25D0%2593.jpg)
Готовата лютеница се разсипва в чисти, сухи бурканчета и се затваря. Стерилизира се за ок. 10 минути.
Това е! Доста време отнема, но със сигурност си струва!
Обожавам топла лютеничка! Чудесна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Аз лично с топла прясна лютеница, мога и половин хляб да изям:)
Изтриване