17 юли 2016 г.

Зелен фасул с масло и мента

   Е, както се казва  - зелен, зелен, колко да е зелен. С случая моя си е направо жълт :) Препоръчаха ми този сорт и се оказа наистина много вкусен, така че мисля догодина да засея отново от него.  А сега към ястието, което се получи много леко, апетитно и свежо - идеално за летните жеги.




Продукти:
1 кг. зелен фасул
3 моркова
1 малка глава лук
8-10 скилидки чесън
100 г масло
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. бяло вино
прясна мента
пресен магданоз
сол, черен пипер, зехтин



 Зеленият фасул се почиства от крайчетата и се измива добре. Нарязва са на парченца. Аз лично предпочитам да са по-малки, а не просто разрязани на две. Лукът, морковът и чесънът също се почистват и нарязват на малки парченца. На дъното на тенджера се налива малко зехтин. Поставя се маслото и се загрява, докато се разтопи. Изсипват се лукът, чесънът и морковите. Разбърква се добре, задушава се за 1-2 минутки, след което се прибавя и фасулът. Отново се разбърква добре. Добавят се червеният и черният пипер пипер и се долива бялото вино. Похлупва се и се оставя да се задуши за още няколко минути. Долива се вода и се оставя да уври на тих огън. 
   Когато фасулът омекне се осолява  и се овкусява с малко домашна подправка. Готовото ястие се наръсва с нарязаните на ситно пресни мента и магданоз и се сваля от котлона. Пожелание може да се поднесе с кисело мляко. Добър апетит! 
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар