8 март 2015 г.

Охлювчета с шунка и кисели краставички

   Честит празник, момичета! Бъдете усмихнати, обичани, прелестни и безкрайно щастливи през днешния ден!

Неделни глезотийки за закуска.........



Продукти за тестото:
500 г брашно
300 мл топла вода
1 пак суха мая
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио

Продукти за плънката:
100 г шунка
100 г сирене
100 г кисели краставички

ок 50 г масло
сусам и кашкавал за поръсване


   От продуктите за тестото се омесва гладко и меко тесто, което се завива с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Малка част от жълтъка на яйцето се заделя за намазване на охлювчетата. Докато  тестото втасва се приготвя плънката. Шунката и киселите краставички се нарязват на малки парченца, а сиренето се натрошава и всичко се смесва добре. 



   Тестото се разточва на правоъгълна кора. Маслото се разтопява и с него се намазва разточеното тесто, както и ръцете при оформяето на охлювчетата, за да не залепват. Тестото се наръсва равномерно с плънката и се навива на руло. Нарязва се напречно на шайби с дебелина ок 3-4 см. Парченцата се нареждат в намаслена тава. Жълтъкът се разрежда с малко водичка или прясно мляко и се него се намазват охлювчетата. Поръсва се със сусам и настърган кашкавал. Изпича се на 180 градуса за ок. 35-40 минути. 



3 коментара:

  1. Честит празник, мила !Бъди жива, здрава, щастлива, обичана и обичаща, вдъхновена и вдъхновяваща! Прекрасни са тези охлювчета, дръпвам едно!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Честит 8-ми март, Радост! Охлювчетата са наистина изключително изкусителни, аромата им и при мен се усеща ммм...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит 8 -ми март, на патерици Радост ! Много нови кулинарни творения и здраве занапред.Правила съм подобна пита, но не с такъв пълнеж.Интересно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване