12 март 2015 г.

Кюфтета с доматен сос на фурна

   Класически кюфтенца с доматен сос, но не пържени, а на фурна.


Продукти:
500 г кайма смес
1 яйце
2 глави лук
2 филии хляб
1 голям буркан домати консерва
магданоз, целина, сол, черен пипер, кимион, олио


   Филийките хляб се накисват във вода, след което се отцеждат леко и се стриват. Каймата се омесва с едно от яйцата, една нарязана на ситно глава лук, стрития хляб, сол, черен пипер, кимион и магданоз. Оформят се кюфтенца, които се нареждат в тавичка. Долива се малко водичка и се слагат във фурната да се запичат. Може да се покрият с алуминиево фолио.

  Докато кюфтенцата се пекат, доматите се смилат с пасатор. Останалата глава лук се нарязва на ситно и се задушава за 1-2 минути в тенджерка. Добавят се доматите. Сосът се вари, докато се сгъсти леко и се овкусява със сол, целина, магданоз и черен пипер. Доматеният сос се изсипва при кюфтенцата и ястието се дозапича във фурната.




2 коментара:

  1. Много апетитни са станали! Подсещаш ме , че скоро не съм правила:)

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусотия! На това му казвам истинска вкусотия, която никой не отказва и винаги е актуална. Чудесно изглежда и съм убедена, че е много вкусна гозбата ти, Радост :)
    А чинийката, обожавам ги тези чинийки от старите сервизи, направо съм влюбена в тях!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване