14 март 2015 г.

Сливенски милинки

   Споменът ми от сливенските милинки е още от дете. Всяка година, когато отивахме на море, спирахме на гости на роднини в Сливен и задължително похапвахме от тези милинки. Не зная дали все още ги пекат по фурните, но който не е опитвал, той не знае каква вкусотия са. Излапвахме по две тави с обилно количество айрян. Преди доста години срещнах тази рецепта, която доста се доближава до спомена ми за вкуса на сливенските милинки. Мисля, че беше на Иван Звездев, но не съм съвсем сигурна, така че моля пишете, ако някой знае със сигурност източника. Тогава идея нямах, че ще споделям нещата, които приготвям в блог и трябва да си записвам източниците:) Изисква повечко време за приготвяне и ако искате да похапнете милинки за закуска, трябва да планирате времето. Не съм опитвала, дали резултатът ще е същия, ако се замеси тестото от предната вечер. 


Продукти за тестото:
500 г брашно
25 г мая
300 мл топла вода
3/4 ч.л. сол
1/4 ч олио за намазване на ръцете и тавата
Заливка:
200 г брашно
150 гр масло
50 г мас
0,150 л вода
сол
1 яйце

   Това е оригиналната рецепта. Аз малко я променям като слагам 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар. Тавата и ръцете намазвам само с масло, а заливката правя също само с масло /без мас/, като малко намалям количеството на водичката и брашното, така че да се получи нещо като пухкав крем.




Маята се разтваря в част от топлата водичка с малко захар и брашно. Заедно с останалите продукти се омесва меко тесто. Меси се ок. 20 минути, докато започнат да се образуват шупли, но моят опит показва, че и ок. 10-15 са достатъчни, ако тестото се остави после добре да втаса за ок .30 мин, покрито с фолио и кърпа.
   Тавата се навазва добре с масло. Тестото се разделя на топченца с големина колкото орех, които се нареждат в нея на разстояние, а при оформянето на топчетата ръцете трябва да са намаслени, за да не залепнат милинките. След като се наредят милинките, се оставят отново да втасат, като тавата пак се покрива. 


   Докато втасват милинките се приготвя заливката. Маслото трябва да е много меко. Разбива се с миксер, докато постепенно се прибавят и останалите съставки. Трябва да се образува пухкав крем, който внимателно се разпределя върху втасалите милинки. Изпичат се веднага за ок. 35-40 мин. на ок. 180-200 градуса. При моята фурна, първо загрявам до 200 градуса и после намалям на 180. Готовите милинки се поръсват обилно с пудра захар. Да ви е сладко!  




2 коментара:

  1. Разкошни са станали, но аз ги ям без захар:)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм от партията на Траянка без пудра захар отгоре,но пък мисля,че точно това отличава сливенските милинки,много пухкави са,Радост!Приятна и отпочиваща неделя!

    ОтговорИзтриване