9 ноември 2014 г.

Френска селска торта с дулсе де лече

   Много отдавна се бях заканила на тази тортичка, която се оказа много приятна за приготвяне, а крема реших да обогатя с малко дулсе де лече.



Продукти:

Блат:
180 г захар
100 г масло
4 с.л. мед
2 яйца
2 ванилии
1/2 ч.л. сода
ок. 450 г брашно

Крем:
1 голяма кафичка заквасена сметана

ок. 200 г. смлени орехи за украса



   На технологията за приготвяне на блата се доверих на Илина и съвсем точно спазих указания. Медът, захарта и маслото се загряват в касерола, докато се разтопи захарта, след което при енергично бъркане се добавя содата. Сместта постепенно утихва и продължава да се вари, докато придобие карамелен цвят и ухание. Към готовата и охладена течност се прибавят при разбитите жълтъци и ванилията. Постепенно се прибавя брашното, като докато е възможно се бърка с миксер, а когато тестото започне да се сгъстява прекалено много, тестото се доомесва на ръка. Тестото не трябва да бъде  твърдо, но не бива и да лепне. Разпределя се на 6-7 топки, според размера на формата за печене. С помощта на малко брашно се разточват тънки кори, които се изпичат на 175-180 г върху хартия за печене. Изпичат се доста бързичко.


   Докато се охладят блатовете сe приготвя кремът, който е от лесен по-лесен. Квасената сметана се разбива с миксер, докато се поеме добре дулсе де лечето и се получи нежен крем. Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Прибира се в хладилника за да стегне и се покрива със смлени орехи. Добре е тортата да престои една нощ в хладилника, преди да се поднесе. Да ви е сладко:)


4 коментара:

  1. :)))Дали тортата се сърди,че и казват "селянка"?Уникална торта!Поздрави,Радост,определено сигурно и уверено ме тласна към направата на този десерт:),благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Радост,не съм я правила тази торта и с удоволствие бих се насладила на едно парче от твоята,звучи атрактивно и подстрекаващо!Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата е... Уау! Просто фантазия! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, момичета! Радвам се, че ви допада моята вариация.

      Изтриване