28 ноември 2014 г.

Питка слънце




Продукти:
ок. 1 кг. брашно
1 кубче мая /2 пак. суха/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 яйца
1-2 с.л. олио
250 мл вода
250 мл прясно мляко
ок. 60 масло

   В купичка със затоплената вода се разтваря маята. Добавя се захарта и няколко лъжици брашно и се оставя на шупне. В това време брашното се пресява два пъти. По средата се прави "кладенче" и в него се изсипват останалите продукти без маслото. От едното яйце се отделя жълтъка, който се използва за намазване на питката. Желателно е прясното мляко също да се затопли и яйцата да са със стайна температура, за да втаса по-бързо тестото. Омесва се меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса, докато увеличи значително обема си.


   За оформянето на тази питка тестото се разделя на 5 части. За съжаление не успях да снимам питката подредена преди изпичането. Първата част от тестото се оформя на топче и се използва за средата на питката. Другите четири части от тестото се разточват на правоъгълни кори. Всяка кора се намазва са мекото масло и се нареждат една върху друга. Така подредените кори се навиват на стегнато руло, което се нарязва на "филийки" с остър нож. В намаслена тавичка първо се поставя топката тесто, отделена за центъра. Парченцата от "рулото" се нареждат около центъра като леко се застъпват. Питка се намазва с разбития жълтък, разреден с малко прясно мляко. Може да се поръси със семена. Тавичката отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса повторно, докато удвои обема си.
   Питката се изпича във фурната на 180 градуса за ок. 30-40 минути.


1 коментар: