26 септември 2014 г.

Домашна юфка

   Мисля, че няма година, в която вкъщи да не се е приготвяла домашна юфка. Така ясно си спомням как баба разточваше корите на двора и ги разстилаше да изсъхнат. А докато се въртях наоколо и проверявах коя е готова и прeз ум не ми минаваше, че някой ден моите деца ще подскачат от кора на кора и ще оставят с крачета брашнени стъпки по пода :)   


   Много пъти съм се изкушавала да премина към юфка от магазина, но съвсем няма същия вкус и ухание и в крайна сметка пак запрятам ръкави. 

Продукти за 1 доза:
1 л прясно мляко
1 ч.ч. грис
сол
20 яйца
брашно за средно меко тесто /ок.2-3 кг/




   


От посочените продукти продукти се омесва средно меко тесто. Замесването на тази юфка започнах с ок. 2,5 кг брашно и се наложи да добавя още малко при месенето. Предвидете си още малко брашно за разточването на корите. Когато тестото е готово се разделя на топчета, които се покриват с плътна кърпа, за да не съхнат. Пропуснах да ги снимам, но тези които аз направих, бяха с размер малко по-малък от юмрука ми. 
    И както се казва тук започва "интересната" част :) Всяко топче се разточва на тънка кора, което за мнозина сигурно е голямо забавление, но точенето определено не е моята стихия :) Да не говорим, че и аз и цялата кухня ставаме в брашно....



   
   Така изглеждат готовите кори, които с помощта на точилката се нареждат върху чисти покривки да съхнат.


   По-добре е да се подбере по-проветриво място, за да могат корите да съхнат по-бързо. Единият вариант е да се оставят да пресъхнат напълно и да се начупят с ръка. При другия вариант корите се изчакват да се втвърдят, но да не пресъхват напълно и се нарязват на парченца с желания размер. Лентичките се разпръскват добре и се оставят да доизсъхнат.  




   За предпочитане е изсъхналите парченца да се запекат леко във фурната, което  придава много по-добър вкус и аромат на юфката. Ето я и готовата юфка. След като изстине добре може да се съхранява в текстилни торби или кутия. Аз лично обичам сварената юфка с много масълце и сиренце :) Струва си да опитате!



6 коментара:

  1. Спомням си навремето как баба ми приготвяше домашна юфка, но нейната рецепта е с използване на прясно мляко и пепелява вода.Тя правеше много юфка като използваше по 30 - 40 яйца.Твоята рецепта също сигурно е добра с използване на грис.Пипкава работа е и изисква няколко дни работа, но резултатът си заслужава.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност за това количество един ден е предостатъчен. Единствено, ако е по-влажно и хладно времето може да се остави запичането за следващия ден, за да може добре да изсъхне. Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Опитвала съм домашна юфка и наистина вкуса е сто пъти по-различен от купешката и разбира се много по -вкусна. Като гледам твоята ми се приисква и аз да си направя, ама едно че място нямам къде да ги простра да съxнат, а и малко дълъг процеса ми се вижда, и май пак ще притичам до магазина. Но твоята е чудесна, пък кой знае, някой ден може и да се върна на тази страничка и да реша да направя и аз. Прекрасен следобед Ради !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесала, Вили! Няма спор трудоемко си е, но всъщност не е толкова "страшно", особено, ако не си на "вие" с точенето :)

      Изтриване
  3. Страхотна е! Не съм правила домашна юфка. Баба правеше едни кори, които сушеше и правеше Новогодишната баница с тях. Но юфка не сме правили и тази рецепта да знаеш ти е златна!:) Прекрасна вечер и комплименти за майсторлъка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, много интересно ми стана с тези кори, Кате! Не бях чувала за такава баница. Корите предварително се приготвят и се съхраняват или се разточват непосредствено преди баницата?

      Изтриване