9 декември 2020 г.

Салата "Фантазия"

   Фантастична свежа, вкусна и засищаща салата! В момента на пазара има чудесен айсберг и сега е моментът да се хапне нещо зелено преди дългата зима.  Не зная за вас, но на мен съчетанието от хрупкава салата, крутони, апетитен дресинг и риба тон, в компанията на чаша вино са ми напълно достатъчни за вечеря. Опитайте я и няма да съжалявате!





Продукти:
1 салата Айсберг
1 ч.ч. царевица
1 консерва риба тон в собствен сос
чеснов шивес
1 скилидка чесън
шепа рукола
сол
лимонов сок
2 с.л. млечна майонеза
2 с.л. горчица
бял балсамов оцет
40-50 мл зехтин
крутони
сусам за поръсване


    Салатата се измива и нарязва на парченца. Добавят се чаена чаша варена царевица и наситнените рукола и чеснов шивес. 
    За крутоните се нарязват 2-3 филии хляб на малки кубченца. Поставят се в подходяща тавичка, посоляват се леко и се наръсват с малко черен пипер, риган и зехтин. Запичат се до зачервяване във фурната, като на няколко пъти се разбъркват, за да се препекат от всички страни. Естествено могат да се ползват и готови крутони, но ароматът и вкусът на прясно приготвените е несравним.


  Рибните парченца се отцеждат от соса и се прибавят към салатата, но част от течността се запазва и по-късно се използва за овкусяването.    
   В отделна купичка се смесват зехтинът, майонезата, горчицата, пресованата скилидка чесън и оцетът. Разбиват се добре с кухненска бълкалка или с пасатор. 
   Салатата се посолява и полива с малко лимонов сок. Доовкусява се с дресинга и част от отделения сос от консервата. Отгоре се наръсва с крутоните и сусам, предварително запечен на сух тиган. Уникално вкусна салата! 
   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно и вкусно ястие! Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар