14 май 2020 г.

Агнешка плешка с ориз и пресен лук

   Днешното предложение е истинска класика. Ако още ви се хапва агнешко след празниците и вече ви омръзнала дроб-сармата, непременно опитайте тази рецепта. Със сигурност ще си оближете пръстите!



Продукти:
агнешка плешка/предна четвъртина
2 връзки пресен лук
3 чаши ориз
1 скилидка чесън
сол, черен пипер, червен пипер
пресен гьозум, риган
масло
олио


   Месото си измива и подсушава. Скилидката чесън и няколко перца от зелената част на лука се нарязват на ситно. С помощта на остро ножче се правят дупчици в месото, които се пълнят с нарязаните зеленчуци. Отвън месото се осолява, наръсва се с черен пипер и риган и се натрива с червен пипер с малко олио или разтопено масло.

   Плешката се поставя в подходящ съд и се налива малко вода и чаша бира. Тавата се похлупва или се завива плътно с два пласта алуминиево фолио. Пече във фурната на 200 градуса . От време на време се отваря и се полива със сосчето, което се получава на дъното. Ако месото остане без течност, се долива още малко водичка. 


   Когато месото е почти готово, се подготвя и добавя и оризът. Измива се много добре със студена вода и се запържва в олио, докато промени цвета си и стане като "стъклен". Пресният лук се нарязва на парченца, добавя се към ориза, разбърква се и задушава за няколко минутки. Доливат се две чаши гореща вода и отново се разбърква добре. Овкусява със сол, черен пипер и шепа наситнен пресен гьозум.  Когато оризът поеме течността, се прехвърля в тавата с плешката и се доливат още седем чаши гореща вода. Ястието се връща и във фурната без  капака или фолиото и се доизпича . 
   Гответе с настроение и усмивка за близките си хора и се насладете на прекрасно домашно ястие! Добър апетит!


3 коментара:

  1. риготвям го точно по същия начин, и като продукти, и като приготвяне, наистина е чудно!

    ОтговорИзтриване
  2. Със затаен дъх прочетох тази публикация! Невероятни сте! Страхотна публикация!
    GRAD.im

    Кулинарни рецепти

    ОтговорИзтриване