25 май 2018 г.

Картофени кюфтета

   Днес подсещам за нещо класическо и семпло - картофени кюфтенца. Една от прекрасните български рецепти с малко продукти и любим на всички вкус. 





Продукти:
1 кг. картофи
1 голяма глава лук/3-4 стръка пресен
250 г сирене
1 шепа пресен магданоз
2 яйца
сол, черен пипер, 
2 яйца и брашно за овалване
олио


   Картофите се измиват и се сваряват с кората. Могат да се варят и обелени и нарязани на парченца, но има сортове картофи, които много бързо и лесно се разваряват и затова, специално за картофените кюфтета, предпочитам да ги сваря с корите. След като картофите омекнат, се отцеждат от водата, оставят се да се охладят и се обелват. Намачкват с пресичка или се настъргват на ренде. Прибавят се натрошеното сирене и нарязаните на ситно лук и магданоз. "Каймата" се овкусява със сол и черен пипер и се размесва добре. Прибавят се и яйцата и отново се размесва. От получената смес се оформят кюфтенца, които последователно се овалват в брашно и яйце и се изпържват до златисто в нагорещено олио. 
   Сместа може да се подготви предварително от предния ден, да се съхранява в хладилника и на следващия ден само да се изпържат кюфтенцата. Прекрасно се комбинират със студен таратор или млечно-чеснов сос. Добър апетит!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар