26 януари 2018 г.

Крем-супа с червена леща, тиква и ябълки

   Цветна и ароматна супичка, която да стопли душата в студените дни. Изключително лесна за приготвяне като всяка крем-супа и много полезна. 




Продукти:
100 г червена леща
1 стрък праз
2 кисели ябълки
500 г тиква
1 морков
люто чили на люспи - на вкус
пипер меланж
индийско орехче
зехтин/олио, бучка масло
1 к.ч. прясно мляко
сол

   Тиквата, морковът и ябълките се обелват и нарязва на кубченца. Празът също се нарязва на парченца. На дъното на тенджера се сипва малко олио и зеленчуците се задушават за няколко минути. Прибавя се измитата леща и се долива гореща вода. Супата се вари, докато зеленчуците омекнат. Оттегля се от котлона и се пасира. Ако течността е много, част от нея се отлива и ако е необходимо после се добавя, за да се достигне желаната гъстота. 

   След като се пасират зеленчуците, се прибавят подправките на вкус, прясното мляко и маслото. Тенджерата се връща на котлона и супата се вари още 5-10 минути на тих огън. Може да поднесете с препечен хляб, още наръсено чили или лъжица заквасена сметана. Добър апетит!

4 коментара:

  1. Чудесна зимна супа Радост, много сгряваща и полезна.Ще я изпробвам веднага, чудесна за студеното време навън.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване