Днешните портокалови звездички се оказаха невероятно ароматни, нежни и лесни за приготвяне.
Продукти:
300 г брашно
125 масло
1 бакпулвер
1 яйце
100 г захар
1 ванилия
1 портокал
есенция ром на Dr. Oetker
1/2 ч.л. смлени портокалови корички на Dr. Oetker
1 с.л. коняк
За глазурата:
1 к.ч. пудра захар
прясно изцеден портокалов сок
есенция ром на Dr. Oetker
Брашното се пресява добре и се смесва с бакпулвера. В дупчица по средата се прибавят мекото масло, захарта, яйцето и подправките. Портокалът с измива много добре и част от кората се настъргва на ситно и се прибавя към подправките. Може да се настърже и цялата, според наситеността на портокаловия аромат, който искате да постигнете. В случай, че не ви се рискува с пресни портокали, тъй като не се знае с какво са третирани, може да се използват изцяло фините портокалови корички на Dr. Oetker. По принцип не съм любител на готовите портокалови корички, но тези определено ми допаднаха.
Сокът от половината портокал се изцежда и също се добавя към продуктите. Омесва се нежно, гладко тесто, което се увива с домакинско фолио и се оставя в хладилника да почине.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на кора с дебелина ок. 5 мм. Изрязват се формички, които се нареждат в намаслена тава и се изпичат на 175-180 градуса в предварително загрята фурна. Ароматът, който се носи при печенето действа като магнит. Всички вкъщи се изредиха през кухнята да видят какво се пече:) Готовите сладки се оставят да се охладят добре на кухненска решетка, след което леко се намазват с глазура от пудра захар и ароматизиран прецеден портокалов сок. Изчаква се да позасъхне глазурата и могат да се съхраняват в кутия. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар