17 март 2017 г.

Салата от леща "Белуга" с гриловани зеленчуци

   Името си „белуга”, черната леща получава заради приликата си с хайвера на моруната (белуга), а цветът й се дължи на веществото антоцианин, известен с антиоксидантния си ефект. Лещата белуга увира бързо и се отличава с нежния си вкус. Изключително полезен източник на протеини, фибри, желязо, магнезий, фолиева киселина и много, много др.




Продукти:
1 ч.ч. леща белуга Krina
3 моркова
3 чушки
2 глави лук
200 г пресни печурки
сол, зехтин, соев сос, лимон, балсамико, бяло вино

   Зеленчуците се нарязват на парченца. Посоляват се леко и се мариноват за час в хладилника със смес от зехтин, соев сос, балсамико, бяло вино и пресен лимонов сок. Количество на подправките не посочвам, тъй като e най-добре да ги комбинирате по ваш вкус – по-солено, по-кисело… Лещата се вари във вода в съотношение 1:2, а ако е нужно се долива още. Не бива да се преварява.
  Отцедените от маринатата зеленчуци се изпичат на плоча, прибавя се охладената сварена леща, разбърква се внимателно и се доовкусява със сол, зехтин и лимонов сок. Честно казано на мен дори само тази салата с чаша вино са ми достатъчни за вечеря - леко и вкусно. Добър апетит!


4 коментара:

  1. Радост,
    много ми хареса тази твоя рецепта и непременно ще я изпробвам.Скоро закупих леща Белуга.Великолепно и много вкусно ястие се е получило.Чудно !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Ели! Убедена съм, че ще ти допадне Белугата. Много е нежна. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Записвам си го, много вкусно ми звучи!

    ОтговорИзтриване