24 юни 2015 г.

Торта "Toffifee"

   Отдавна ми се въртеше в главата идеята за торта "Тофифи". В интернет пространството има различни вариации на тази тортичка, но сега ви предлагам рецептата, по която аз приготвих неустоимата вкусотия. Времето за приготвяне беше ограничено и за това се спрях на нещо по-простичко и достъпно и като време, а и като средства.



Продукти за блата:
6 яйца
180 г захар
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
1 ванилия

За карамеления сироп:
1 ч.ч. захар
50 г масло
прясно мляко

За крема:
400 мл течна сметана
400 г шоколад
100 г лешници

1 двойна кутия бонбони "Toffifee"

    За да приготвянето на блата жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват добре със захарта, докато сместа побелее. Добавя се ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера и какаото. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно с помощта на шпатула се смесват със сместа от жълтъците и захарта. Постепенно се добавя брашното, като се разбърква внимателно, за да не спадне сместа. Тестото се разделя на три равни части и се изпича във форма за торта. 


     Лешниците се запичат във фурната. Половината от течната сметана се изсипва в подходящ съд и се загрява на котлона до кипване, но не трябва да завира. Тенджерката се отдръпва от котлона и в сметаната се добавя 200 г от шокалада, натрошен на парченца. Разбърква се добре, докато шоколадът се разтопи напълно и се получи хомогенна смес. 
    

   Докато сместа за крема се охлажда може да се приготви карамеленият сироп. Захарта се изсипва в дълбок съд и се загрява до желаната степен на карамелизиране. Когато карамелът придобие желания златист цвят се добавя маслото при енергично разбъркване. Внимавайте! Сместа бързо се надига и има опасност от изгаряне! Прибавя се и прясно мляко, отново при непрекъснато енергично разбъркване. Прясното мляко може изцяло или частично да се замени с вода, според това колко млечен желаете да е карамелът, а количеството зависи от търсената гъстота. Аз приготвих по-рядък сироп, за да мога да го използвам за сиропиране на блатовете. По-гъстият сироп е идеален за заливка на домашен сладолед:)
   Следващата стъпка в приготвянето на тортичката е довършването на крема. Охладеният вече ганаш се разбива с миксер до пухкав крем. Добавят се счуканите в хаванче лешници и се разбърква добре. Част от лешниците могат да се оставят за украса.


    Време е за сглобяване на тортата. Първият блат се сиропира с охладения карамелен сироп, намазва се добре с крем и отгоре се наръсват нарязани на малки парченца бонбони "Тофифи". Поставя се следващият блат и т.н. Отстрани тортата също се измазва с крем. Залива се с ганаш от останалата част от течната сметана и шоколада, но без да се разбива. Добре е тортата да се сглоби във форма, да се прибере в хладилника за няколко часа и след това да се довърши и украси. За съжаление времето наистина беше доста ограничено и тази стъпка я пропуснах, а тортичката не може да придобие идеални форми, но за сметка на това вкусът й изцяло компенсираше вида. Получи се божествено вкусна и нежна комбинация на карамел, шоколад и лешници. Ако решите да опитате моята идея за торта "Toffifee", да ви е сладко:)







2 коментара:

  1. Много красива и вкусна торта, Радост! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна торта,Радост и прекрасно аранжирани снимки на тревата,зеленият фон много й отива на тази шоколадова приказка!Ведър уикенд!

    ОтговорИзтриване