Днес открих голям пропуск в блога ми - липсва рецептата за пиле с ориз, а е сред любимите ми и най-често приготвяните ястия у дома. Комбинацията на пиле с ориз и таратор пък е нещо, което колкото и да ям, никога няма да ми омръзне.
Продукти:
3-4 пилешки бутчета
2,5 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 голям морков
олио, сол, черен пипер
Броят на бутчетата е според порциите, които желаете да приготвите. Написала съм ориентировъчно 3-4, тъй като има просто гигански бутчета и трябва да се разделят на две порционни парчета. Бутчетата се слагат на котлона да се сварят, като бульонът се отпенва добре. Не е необходимо да се варят до пълна готовност, тъй като после ще се запекат и с ориза.
Докато бутчетата се варят, лукът се нарязва на кубченца. В тава се налива малко олио, изсипва се лукът и се слага във фурната съвсем леко да се запече. Добавя се добре измитият със студена вода ориз, разбърква се, така че оризът да се оваля в олиото и отново се връща във фурната, за да се запече и оризът. За по-добър резултат е важно оризът да има достатъчно мазнина и да се запече, докато стане стъклен.
Пилето се изважда от бульона, подрежда се в тавичката при ориза и се овксява със сол и черен пипер. Долива се бульон /на 1 чаша ориз, три чаши бульон/. Ако количеството на бульона не е достатъчно се долива и водичка. Аз не можах да се стърпя и на това оризче сложиш чаша бира. Тавата се връща във фурната и ястието се изпича до готовност на 220 градуса.
Добре е готовото ястие да се покрие с кърпа, за да не пресъхне оризът, докато се стане време за сервиране. Да ви е вкусно!
Трябва да се поправят пропуските...,а съдейки по вида на това уж до болка познато ястие наистина е било наложително!
ОтговорИзтриванеЧудесно пиле с ориз,Радост,чакам и таратора:)!Прекрасен съботен ден!
Страхотно пиленце с ориза, Радост! Много апетитна гледка , а съчетани с таратора - си е класика!
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и хубава нова седмица!
И аз съм за тази комбинация с тараторче:) Чудесна порцийка, поздрави!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми е любимо това ястие, Ради! Изглежда толкова привлекателно и апетитно! Поздрави за вкусните снимки!
ОтговорИзтриване