3 декември 2014 г.

Катми

   Наред с палачинките, катмите са ми любими за закуска. На пръв поглед много приличат на палачинките, но всъщност киселото мляко и маята им придават доста по-различен вкус. 




Продукти:

250 мл кисело мляко
250 мл вода
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак суха мая
брашно
масло за намазване



   Киселото мляко, водата и яйцата се разбиват с миксер. Прибавят се солта, захарта, маята и брашно до получаване на тесто, с гъстота между палачинково и кексово тесто. Ако се използва жива мая, първо трябва да се размие с малко топла водичка, да се поръси с брашно и да се изчака да шупне. 

   Катмите се изпичат на сач или тиган. Аз ги изпичам на тиган, леко намазан с масло. Загребва се от сместа с черпак, излива се в тигана и с помощта на обратната страна на черпака се разнася равномерно. Изпичат се от двете страни и може допълнително да се намажат с масло. Поднасят се със сладко, сирене или мед. Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Обожавам катми, Ради! А твоите са чудесни ! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз като Валя обожавам катмите...В детските ми години в този зимен период у дома ставаха големи "катми-купони"...Родителите ми имат едни приятели от Забърдо и катмите и качамака често бяха причина за весели сбирки:)))).
    Твоите катмички са чудесни,Радост!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, тези катми са се получили просто перфектно! Жестоки са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Радост,никога не съм правила катми и ме провокираш да опитам,благодаря за споделената рецепта!Щастлив и вкусен декември!

    ОтговорИзтриване