20 декември 2014 г.

Жълъди

   Жълъдите не пропускаме да приготвим у дома за Коледа. Превърнали са се в нещо като традиция, а тези снимки са от поредата порция през този месец, тъй като свършват и се налага да се правят отново и отново, за да има за самия празник:) 
   Тестото е най-обикновено тесто за меденки. От доста години ползваме тази рецепта и никога не съм си правила труда да измеря грамажа на всеки един от продуктите, които измерваме в бурканчета. 




Продукти:
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
2 яйца
1 буркан от детска храна мед
1 буркан от детска храна захар
1 буркан от детска храна олио
ок 1 кг брашно
мед за слепване на меденките
шоколад /1-2 бр/
орехи за украса /ок. 250 г./


   Омесва се средно меко тесто, което се оставя малко да отпочине. След това от тестото се оформят пръчици с дебелина колкото цигара и се нарязват на малки парченца. Желателно е да са с приблизително еднаква дължина, за да пасват по-добре, когато се слепват. Процедурата е малко досадна, тъй като от посочените продукти се получава прилично количество сладки, но определено си струва.





   Така приготвените пръчици се изпичат на 180 градуса до зачервяване и се оставят да се охладят.  В малка чинийка се сипва мед, в който се потапя леко плоската страна на всяка пръчица и така се слепват по двойки. 



   Когато жълъдчетата се слепят идва най-приятната част, особено за децата :):):) Шоколадът се празтопява в купичка, а орехите се смилат и се подготвят в отделна купичка. За предпочитане е първо да се разтопи само един шоколад и ако е необходимо тогава и втория. Количеството на шоколада и орехите, които съм посочила са ориентировъчни, тъй като според дължината на пръчиците, броят на сладките доста варира и съответно и разходът на шоколад и орехи. Обикновено част от тестото заделям и за обикновени меденки, които децата да декорират. 
   Единият край на всяка двойка слепени пръчици се потапя първо в шоколад, а след това се овалва в орехи и се подреждат в чинийка, докато постегне шоколада. Е, от време на време по някое "жълъдче" се бракува и изяжда, тъй като децата уж съвсем случайно го изпускат цялото в шоколата, че после и в орехите:) 
   За любителите на по-меките меденки е желателно сладките да се приготвят 1-2 седмици предварително, тъй като в началото тестото е по-твърдо, но у дома жълъдчетата просто не могат да се задържат дълго...  

1 коментар:

  1. Много красиви са ти желъдчетата, гледай някоя катеричка да не ги отмъкне:))) , като истински са. Весел и вкусен декември!:)

    ОтговорИзтриване