Тестото е най-обикновено тесто за меденки. От доста години ползваме тази рецепта и никога не съм си правила труда да измеря грамажа на всеки един от продуктите, които измерваме в бурканчета.
Продукти:
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
2 яйца
1 буркан от детска храна мед
1 буркан от детска храна захар
1 буркан от детска храна олио
ок 1 кг брашно
мед за слепване на меденките
шоколад /1-2 бр/
орехи за украса /ок. 250 г./
Омесва се средно меко тесто, което се оставя малко да отпочине. След това от тестото се оформят пръчици с дебелина колкото цигара и се нарязват на малки парченца. Желателно е да са с приблизително еднаква дължина, за да пасват по-добре, когато се слепват. Процедурата е малко досадна, тъй като от посочените продукти се получава прилично количество сладки, но определено си струва.


Единият край на всяка двойка слепени пръчици се потапя първо в шоколад, а след това се овалва в орехи и се подреждат в чинийка, докато постегне шоколада. Е, от време на време по някое "жълъдче" се бракува и изяжда, тъй като децата уж съвсем случайно го изпускат цялото в шоколата, че после и в орехите:)
За любителите на по-меките меденки е желателно сладките да се приготвят 1-2 седмици предварително, тъй като в началото тестото е по-твърдо, но у дома жълъдчетата просто не могат да се задържат дълго...
Много красиви са ти желъдчетата, гледай някоя катеричка да не ги отмъкне:))) , като истински са. Весел и вкусен декември!:)
ОтговорИзтриване