22 март 2017 г.

Хляб с квас

   Много съм доволна от последните хлебчета с квас, които направих. Много се изписа и изговори колко вредна е маята, а всъщност къде е истината и аз не зная – бактерии разни, технологии различни…. В едно обаче се убедих – удоволствието да си направиш хляб, така както нашите прабаби и баби са го правили е неописуемо, а за задоволството от крайния резултат едва ли е нужно да споменавам…J Невероятно е какъв хляб се получава без грам мая – вкусен, плътен, мек и с хрупкава коричка! 
   Квасът сама си забърках у дома, а информация за пропорциите на съставките за тестото взех от блога на „Слънце и луна”. В крайна сметка малко ги промених, но със сигурност има значение и брашното, което се използва. Трябва да се доверите и на собствената си интуиция.




Продукти за 1 хляб: 

150 мл активен квас

200 г пълнозърнесто брашно

300 г бяло брашно

330 мл вода

1 ч.л. сол


   Отделя се малка част от брашното, а в останалата се прави „кладенче”, в което се изсипват солта, квасът и водата. Замесва се меко тесто, като при месенето се използва и останалата част от брашното. Тестото се поръсва с брашно и се покрива, за да не съхне. Оставя се на топло и заветно място да втасва, след което се премесва и отново се оставя да втасва. Така се премесва 3-4 пъти, оформя се хлебчето и се оставя за окончателно втасване. Преди печене се намазва с вода, наръсва се с брашно и се правят разрезчетата. Изпича се в предварително загрята фурна на 220-230 градуса за 10-тина минути, след което фурната се намаля на ок. 180 градуса и се доизпича. Готовият хляб се оставя да изстине върху решетка и и се съхранява завит с памучна кърпа. Добър апетит!

 


6 коментара:

  1. Чудесни хлебчета, Радост! Удоволствието от правенето на хляб е завладяващо, наистина! ДОри само заради ароматите си струва. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Бети! Наистина е завладяващо! Излезе ли един път уханен хляб от ръцете ти, няма начин да не се захванеш отново.... :)Поздрави!

      Изтриване
  2. Радост,
    технологиите за приготвяне на хляб наистина са различни.Преди години хората са използвали маята от хмел, от нахут и квасът за да приготвят хубав хляб.Така,че всичко старо си е хубаво и много вкусно.Днес обаче фабричните технологии за приготвяне на хляб са много бързи.Затова и хлябът не е толкова вкусен и ароматен.Хубаво е , че приготвяш домашен хляб по старинна технология и ни го показваш и ние да се насладим.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Съвременните технологии със сигурност улесняват живота ни, но удоволствието да се върнеш назад във времето с истинска и вкусна храна е невероятно!

      Изтриване
  3. Чудесен е, и аз само се каня...

    ОтговорИзтриване