18 януари 2017 г.

Свински гърди с кисело зеле

   Истинска зимна класика....Какво ще е зимата без да се насладим на някоя гозба с кисело зеле и чаша хубаво червено вино. А сушените червени чушки и пушеният червен пипер, придават още по-прекрасен аромат на ястието.



Продукти:
ок. 800 г свински гърди
1 стрък праз
1 голяма глава кисело зеле
1,5 ч.ч. ориз
4 - 5 сушени чушки
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
лют червен пипер на вкус
черен пипер, олио


   Свинските гърди се измиват и подсушават. На дъното на тенджера се сипва малко олио и месото се запържва до зачервяване. Ако не искате да пържете, съвсем спокойно може дамо да се позадушат. Киселото зеле и празът се нарязват на парченца. Прибавят се към месото и се разбъркват. Добавят се натрошените чушки, черният и червеният пипер. Долива се малко зелева чорба и вода и се оставя да къкри на котлона, докато зелето омекне. 
   Оризът се измива добре със студена вода и се прибавя към ястието. Разбърква се и се прехвърля в намазнена тава. Долива се вода в съотношение 3:1 вода-ориз и се запича във фурната до готовност. Може да се приготви и само с кисело зеле, без да се прибавя ориз, но на мен ми харесва повече с ориз. 

5 коментара:

  1. Голям фен съм на зелето във всичките му форми и рецепти, а комбинирано с мръвка е изкушение, на което трудно устоявам :) Много апетитни снимки, голяма вкусотия :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сия! Радвам се, че ястието е по твой вкус. Снимките съвсем не станаха сполучливи, но пък наистина се получи вкусотия голяма, която си струва да се сподели:) Поздрави!

      Изтриване
  2. Така обичам сготвено кисело зеле, а моите му се мръщят:) Чудно е станало!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкъщи преди се мръщеха, а децата махаха зелето от сармите. Сега обаче облизват пръсти:) Поздрави, Траянче!

      Изтриване