Това е агнешкото бутче от Великден, което естествено може да се приготви и за Гергьовден. Много крехко и ароматно се получи.
Продукти:
1 агнешко бутче
1 морков
1 стрък зелен лук
1 стрък пресен чесън
сол, черен пипер, масло
за маринатата:
1,5 ч.ч. бяло вино
3 с.л. соев сос
пресен риган
пресен розмарин
прясна мащерка
червен пипер, масло/зехтин
Агнешкото бутче трябва да се подготви от вечерта, за да престои една вечер в маринатата и да поеме всички аромати на подправките и виното. За целта бутчето се измива добре и се подсушава. Осолява се и се наръсва с черен пипер. Морковът, зеленият лук и чесънът се нарязват на ситно и се смесват. С помощта на малко остро ножче се правят прорезчета в месото, които се пълнят със сместа. В прорезчетата аз поставям и малки парченца масло.
В купа се смесват соевият сос и бялото вино. Пресните подправки се измиват и се нарязват на ситно. Прибавят се към виното. Бутчето се поставя в подходящ съд, в който да се съхранява през нощта в хладилника и се залива с виното и подправките. Бутчето трябва да престои в маринатата поне една нощ, като е добре няколко пъти да се обърне или да се полее с маринатата.
На сутринта бутчето се изважда от хладилника, намазва се с масло и червен пипер. Доливат се 2-3 чаши бира или вода. Покрива се с капак или фолио. За да се изпече добре месото и да "топи" в устата трябва да се предвидят поне 4-5 часа печене в умерена фурна. По време на печенето от време на време агнешкото се открива и се залива със сосчето от тавата. Ок. 1 час преди края на печенето се добавят и картофите. Когато месото е готово, може да се махне фолиото и се дозапече коричката, за да стане по-хрупкава и златиста. Подготовката не изисква много време и усилия. Време отнема единствено печенето, но докато се пече бутчето може спокойно да подготвите всичко останало за трапезата. Не забравяйте да охладите и бялото вино :) Добър апетит!
А тук и още идеи за Гергьовден и Великден: Пълнено агне и Агнешка чорба
Няма коментари:
Публикуване на коментар