24 юли 2015 г.

Ризото с тиквички и маслини

   Днес ви предлагам едно леко ризото, подходящо за горещите летни вечери в компанията на таратор или чаша студено бяло вино, а всъщност защо не и на двете :)


Продукти:
1.5 ч.ч. ориз
1 средна тиквичка
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 стрък пресен лук
2 моркова
150 г маслини без костилка
пресен риган
пресен босилек
1 кубче зеленчуков бульон
кашкавал
бяло вино
сол, черен пипер, олио



   Оризът си измива много добре със студена вода и заедно с нарязаните на ситно стар лук и чесън се запържва в малко олио. В това време се подготвят останалите зеленчуци. Тиквичката и  морковите се нарязват на кубченца, пресният лук на парченца, а обезкостените маслини на кръгченца.  Когато оризът стане прозрачен си прибавят останалите зеленчуци и натрошеното кубче бульон. Разбърква се добре, задушава се за няколко минутки и се долива 1 чаша бяло вино и водичка. За моя вкус обикновено доливам течност в съотношение 3:1. Течността не трябва да се долива наведнъж, а на части, като ястието се разбърква внимателно. Когато водата се поеме от ориза, се прибавя още течност и т.н. 


   Ястието се овкусява със сол и черен пипер. Пресните подправки предпочитам да добавя, когато оризът е почти готов, за да запазят максимално свежестта и аромата си. Готовото ястие се поръсва с настърган кашкавал. Добър апетит!


3 коментара:

  1. Чудесно е ризотото Радост, макар, че не съм комбинирала тиквички и маслини.Но идеята е чудесна.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада идеята, Ели! Получава се свежа, приятна комбинация. Весело лято и на теб!

      Изтриване
  2. Много любимо,особено през лятото!Чудесно си го приготвила,Радост!

    ОтговорИзтриване