Едно пролетно-лятно предложение за кюфтета от тиквички с малко по-различен вкус. Имах известни притеснения, че сметаната може да направи сместа прекалено течна и да затрудни оформянето на кюфтета, но консистенцията се получи идеална.
Продукти:
3 средни тиквички
2 картофа
2-3 с.л. заквасена сметана
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън /2 скилидки стар/
1 ч.л. горчица
1 яйце
100 г сирене
сол, черен пипер
пресен копър
пресен магданоз
за изпържването:
2 яйца
пшеничено брашно/ царевично брашно
Тиквичките се обелват, настъргват и оставят да се отцедят добре. Може да се изтискат и с ръце. В това време картофите се обелват, сваряват и след като се поохладят се намачкват. Пресните подправки се нарязват на ситно, сиренето се натрошава. Всички продукти се смесват добре, до хомогенна смес. Ако горчицата е по-лека, количеството спокойно може да се увеличи, но тази, с която разполагах е много силна и с доста наситен вкус и затова се ограничих до една лъжичка.
Оформят се кюфтенца, които последователно се овалват в брашно и разбито яйце и се изпържват до златисто в нагорещено олио. Аз предпочетох първо да овалям в пшеничено брашно, после в яйце, след което в царевично брашно. Готовите кюфтенца задължително се нареждат върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Сервирайте с млечно-чеснов сос и чаша студено бяло вино :)
Неустоими кюфтенца.....,много са ми любими.Прекрасни почивни дни,Радост!
ОтговорИзтриванеЧудесно иглеждат,Радост,не съм опитвала в комбинация с картофки!Благодаря за споделената рецепта,поздрави от мен и ведра седмица!
ОтговорИзтриване