12 май 2015 г.

Пухкави мекици

   Отдавна не бях правила мекици. Тези станаха много пухкави и вкусни и свършиха за минути:)


Продукти:
1 яйце
1/2 коф. кисело мляко
300 мл вода
ок 500 г брашно
1 суха мая
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
пудра захар за поръсване
олио за пържене


   Киселото мляко и яйцето трябва да са на стайна температура. 
   Брашното се пресява и се смесва със сухата мая. В средата се оформя  "кладенче". В отделна купичка с киселото мляко се прибавя содата и се разбърква добре, за да кипне, след което заедно с останалите продукти се изсипва в "кладенчето". Омесва се меко тесто, което се завива с кърпа и се поставя на топло да втаса. 
  От втасалото тесто с добре намазнени ръце се откъсва парче и се оформя мекичка, която се пържи в дълбок съд със силно нагорещено олио. Поръсват се с пудра захар. Да ви е сладко :)

6 коментара:

  1. Ради, изкушаваш ме в това вече топло време. Да знаеш как обичам мекички...!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшно апетитно изглеждат твоите мекици! Едни от най-вкусните мекици, които някога съм хапвала бяха мекиците, които продаваха зад Рилския манастир. Може и още да ги има, но тъй като не съм ходила от година-две не знам дали са там. Твоите изглежат точно толкова добре! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Че как няма да изчезнат веднага, страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  4. Аха, изчезнали значи и няма за мен:))) Чудни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Радост,аз не съм правила,ни опитвала мекици от сто години,така ми се приядоха като ти скролнах кадрите,чудесни са!Поздрави,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен ми изглежда, че са станали изключително вкусни :) имах си аз да не свършат на мига!
    Аз като голям почитател на различни варианти пърженки закуски с удоволствие ще опитам и тези мекички, Ради!
    Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване