25 октомври 2016 г.

Царска туршия

   Като видях тавата и усетих аромата на прекрасния свеж зеленчук, единствената ми мисъл беше, че това е тава, събрала в себе си ароматите и вкуса на България. Истински букет от цвят и витамини. 



   Разкошна и любима туршийка. Вече толкова години я правя и никога не стига.  Трайна и хрупкава е и е много удобно, когато имаш под ръка. Освен това е и лесна за приготвяне. Вариантът, по който я правя не изисква предварителна подготовка на марината и изчакване. 

Продукти:
5 кг камби
2 глави карфиол
2 кг моркови
2 вр. целина
1 гл. чесън
сол, захар, оцет


   Камбите се почистват от дръжките и семето, измиват се добре и се нарязват на парченца. Морковите се обелват /аз поне ги беля/ и се нарязват на колелца. Карфиолът се накъсва на розички, целината и чесънът също се нарязват. Могат да се ползват и дръжките от кервиза - просто обожавам аромата му. Всичко се разбърква добре, след което се разпределя в буркани. Във всеки буркан се слага 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар и 60-70 мл оцет. Може и 1 ч.л. захар, но аз обичам по-киселко. Долива се вода и бурканите се затварят. Варят се за 10 мин. Не бива да се преваряват, за да останат зеленчуците хрупкави. При поднасяне може да се полее с малко олио или зехтин. И не забравяйте за студената ракия...






4 коментара:

  1. Есенен разкош и колорит, Радост -
    много вкус, цвят и настроение за цяла зима...
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина зарежда с цвят и настроение. Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Даа, и аз правих миналата неделя, но по малко по различна рецепта, и ние я обичаме тази туршия.

    ОтговорИзтриване