Като видях тавата и усетих аромата на прекрасния свеж зеленчук, единствената ми мисъл беше, че това е тава, събрала в себе си ароматите и вкуса на България. Истински букет от цвят и витамини.
Разкошна и любима туршийка. Вече толкова години я правя и никога не стига. Трайна и хрупкава е и е много удобно, когато имаш под ръка. Освен това е и лесна за приготвяне. Вариантът, по който я правя не изисква предварителна подготовка на марината и изчакване.
Продукти:
5 кг камби
2 глави карфиол
2 кг моркови
2 вр. целина
1 гл. чесън
сол, захар, оцет
Камбите се почистват от дръжките и семето, измиват се добре и се нарязват на парченца. Морковите се обелват /аз поне ги беля/ и се нарязват на колелца. Карфиолът се накъсва на розички, целината и чесънът също се нарязват. Могат да се ползват и дръжките от кервиза - просто обожавам аромата му. Всичко се разбърква добре, след което се разпределя в буркани. Във всеки буркан се слага 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар и 60-70 мл оцет. Може и 1 ч.л. захар, но аз обичам по-киселко. Долива се вода и бурканите се затварят. Варят се за 10 мин. Не бива да се преваряват, за да останат зеленчуците хрупкави. При поднасяне може да се полее с малко олио или зехтин. И не забравяйте за студената ракия...
Есенен разкош и колорит, Радост -
ОтговорИзтриванемного вкус, цвят и настроение за цяла зима...
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави!
Благодаря! Наистина зарежда с цвят и настроение. Поздрави и на теб!
ИзтриванеДаа, и аз правих миналата неделя, но по малко по различна рецепта, и ние я обичаме тази туршия.
ОтговорИзтриванеСподеляй рецептата, да опитаме нещо ново:)
Изтриване