13 февруари 2018 г.

Пълнено пиле с кисело зеле и ориз

   Кой не обича печено пиле с картофи? Аз лично не познавам такъв човек. Но днешната рецепта не е просто за печено пиле с картофи, а за пълнено с кисело зеле и ориз за разкош 😋




Продукти:
1 пиле
4 скилидки чесън
400 г. кисело зеле
2/3 к.ч. ориз
ок. 1.5 кг картофи
1-2 чаши бира
олио
масло
сол, черен пипер, червен пипер
дафинов лист, кимион

  
   Скилидките чесън се обелват и нарязват на малки парченца. На дъното на тенджерка или дълбок тиган се сипва малко олио и в него за кратко се задушава чесънът, колкото да се развие ароматът. Прибавя се нарязаното кисело зеле, подправя се с черен пипер, дафинов лист и кимион, долива се малко зелев сок и вода и се задушава. Когато зелето поомекне се добавя добре измитият ориз. Разбърква се, оставя се още малко да поври, оттегля се от котлона и се оставя да се охлади. В това време пилето се измива, подсушава и осолява. С помощта на лъжица вътрешността се напълва със зеле. Зашива се със здрав конец, за да не се разпилее при печенето.


   Напълненото пиле се намазва с масло и червен пипер и се слага в  тава. Прибавя се бирата и малко вода, завива се алуминиево фолио и се слага да се пече на ок. 200 градуса. Периодично може да се проверява дали не е останало без течност. Когато месото поомекне в тавата се добавят и нарязаните и посолени картофи. Пилето може отново да се намаже, да се долее още вода или бира и се завива отново. Пече се до готовност, като най-накрая се маха фолиото, за да се запече. Добър апетит и не забравяте за чаша хубаво вино!




2 коментара: