13 февруари 2018 г.

Питка "Трифон зарезан" с мед, риган и бяло вино

   Народните традиции на "Трифон зарезан" повеляват всяка домакиня да стане рано призори, да замеси обреден хляб и да свари или напълни кокошка, които стопанинът да вземе със себе си на лозето. Бъклиците се украсяват със здравец, а всеки разрез се полива с вино, като се благославя и нарича за берекет.  
   Вярвам, че това ритуалното зарязване на лозите е една от традициите, които никога няма да се заличат във времето. Нали  все пак докато има любители на виното, ще има и лозари, които да отгледат гроздето 😉 А днес една идейка и от от мен за обредната питка :) 


Продукти:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. мед
1 чл. риган
200 мл бяло вино
3 с.л. зехтин
300 мл вода
1 жълтък и 2-3 сл прясно мляко за намазване

   Прясната мая се разтваря в малко от топлата вода, заедно с лъжичка захар и се оставя да се активира. Брашното се пресява, прави се "кладенче", в което се изсипва маята и останалите продукти и се омесва меко тесто. Тестото се покрива с кърпа, за да не хване кора и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. Оформя се, намазва се с разбития жълтък с прясното мляко и отново се оставя да втаса. Питката се изпича на 180 градуса. Хайде да е на берекет!





4 коментара:

  1. Чудесна и много красива и апетитна погача Радост.Прекрасно предложение за предстоящия празник.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Прекрасна и усмихната седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Не съм опитвала тесто за питка с вино и идеята много ми допада, Радост.
    Питката се е получила много апетитна и красива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Илианче! Определено дава по-различен аромат на тестото.

      Изтриване