12 август 2015 г.

Пълнени чушки с ориз

   Обожавам пълнени чушки! Това е едно от любимите ми и най-често приготвяни ястия, когато дойде сезонът на пресните чушки за пълнене. Предпочитам нашите български класически сортове чушки - месести и ароматни, без значение зелени или червени и честно казано видя ли онези чушки със странна водниста консистенция и подозрителен зелен цвят, които все по-често се срещат на пазара, направо подминавам. 





Продукти:
ок. 8-10 пресни чушки капия 
500 г кайма смес
2 к.ч. ориз  
1 глава лук
2 моркова
2 домата
пресен магданоз
сол, олио, черен пипер
1 к.ч.  кисело мляко
1 яйце




   За измерването на ориза използвам чашка за кафе, но не от най-малките за еспресо, а от по-големите, които стават и за чай. Оризът се измива много добре, лукът се нарязва на кубченца, морковите се настъргват или нарязват на ситно. Доматите също се настъргват на ренде. Може да се използват и домати от консерва или доматено пюре, но аз през лятото винаги използвам пресени. Каймата и всички зеленчуци се омесват добре. Овкусява се със сол, черен пипер и наситнен пресен магданоз. 

   Чушките са измиват добре и се почистват от дръжките и семките, след което с помощта на лъжица се пълнят със сместа. На дъното на тенджера се налива олио и чушките се нареждат внимателно, така че да се предотврати излизането на плънката при варенето. Дръжките на чушките могат да се запазят и да се използват за капачета. Долива се водичка и чушките се варят до готовност. Не трябва да се прекалява с водата, за да не станат чушките като "измити". 
   Яйцето и киселото мляко се разбиват добре и се смесват. Подправят се със сол и черен пипер. Когато плънката се свари и чушките омекнат, сместа се изсипва на тънка струйка в ястието. Може да се сервира с кисело мляко. Не пропускайте да опитате това прекрасно ястие с дъх на лято..... 


2 коментара: