7 октомври 2020 г.

Домашна паста с бекон и сирена

   У дома децата са пристрастени към пастата. Когато и да попиташ какво им се яде, винаги това е първият им отговор. А комбинацията от прясно приготвена домашна паста с бекон и сирена е истинска наслада за небцето. За тази рецепта използвах домашна паста, за която една част оставих без добавки, а в останалите две трети добавих съответно доматено пюре и пасиран спанак.





Продукти за 4 порции:
1 оп. паста/талиатели или домашна паста от 3 яйца и 300 г брашно
ок. 150 г бекон
100 г топено пушено сирене
100 г топено сирене /от триъгълните/
100 г пушен кашкавал
300 мл бульон
100 мл течна сметана
2 скилидки чесън
1/2 малка глава лук
зехтин
риган


   На дъното на касерола или малка тенджерка се налива малко зехтин и беконът се запържва. Когато стане златист на цвят се прехвърля в чинийка и в мазнината се слагат пресованите скилидки чесън и нарязаният на много ситно лук. Разбърква се и се задушава за кратко на слаб огън. Налива се бульонът и нарязаните на парченца сирена. Оставя се да ври слабо, докато сирената се разтопят. Не забравяйте да разбърквате от време на време, за да не загорят сирената. Накрая се долива сметаната и се връща беконът. Сосът се овкусява с риган и ако е необходимо с малко сол. Опитайте преди това,  тъй като самите сирена са доста солени.
    Докато сосът стане готов, може да се свари и пастата в малко подсолена вода и да се отцеди.  Аз винаги добавям след това малко парченце масло или няколко капки зехтин. Прибавя се и сосчето и се разбърква добра. За още повече аромат, може допълнително да се поръси с риган. 
  Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно и вкусно домашно ястие! Добър апетит!
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар