17 май 2018 г.

Лозови сармички в глинен гювеч

   Лозичката в двора, от която да можеш да си избереш и набереш млади и свежи листа за лозови сармички е истинско богатство. Колкото пъти съм свивала с листа от консерва, винаги съм съжалявала - дебели, жилави, а веднъж попаднах и на такива със син камък по тях и отидоха направо в боклука. А тези сармички, смея да твърдя, че станаха най-вкусните лозови сармички, които някога съм правила.




Продукти:
1 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
1 голям морков
500 г. кайма смес
1,5 ч.ч. ориз 
сол, черен пипер, червен пипер, кимион


   Подбират се млади, свежи лозови листенца, които се почистват от дръжките и се измиват добре. Пресни лозови листа може да потърсите и на пазара от някоя баба. 
   В подходящ съд се кипва вода и листата се бланшират за кратко, колкото леко да се попарят, за да могат да се свиват сармичките. Пресният лук се измива добре и се нарязва на малки парченца. Чесънът се пресова и заедно с лука и нарязания на ситно морков се задушават с малко олио, докато омекнат. 

   Каймата и добре измитият с течаща студена вода ориз се смесват в отделен съд . Добавят се малко олио, сол, черен пипер, 1-2 ч.л. червен пипер и кимион. Когато задушеният лук се поохлади, се изсипва при каймата и се омесва добре. Ако каймата е много сбита, може да се прибави и малко водичка или бира, за да стане по-сочна плънката. 


   С чаена лъжичка се загребва от сместа и се свиват малки сармички. Дъното на гювеча се намазва обилно с олио и сармичките се нареждат плътно една до друга. Долива се вода, към която може да се добави и бира или бяло вино. Количеството на течността трябва да е 3-4 пъти повече от количеството на ориза. Отгоре върху сармичките се поставя чиния, която да ги държи на дъното, макар че в гювеча няма такъв процес на силно варене и е по-малко вероятно да се разпаднат. С това количество продукти се получават ок. 60 бр. малки сармички. Съдът се затваря и ястието се пече във фурната на 200-220 градуса, докато водата се поеме от ориза и сармичките се позапекат. Поднасят се с таратор или млечно-чеснов сос. Добър апетит с най-вкусните лозови сармички!

  

4 коментара:

  1. Радост,
    прекрасни лозови сармички.Правих скоро мусака с лозови листа, чудесна стана.А лозови сармички правя редовно дори и с консервирани листа.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересна идея е мусаката с лозови листа. Представям си само каква вкусотия се получава. Поздрави и на теб, Ели!

      Изтриване
  2. Разкошни, но определено трудно може да се намерят в София хубави, нетретирани лозови листа:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление е така, Веси. В града сме много по-ограничени в това отношение. А и вкусът на сармичките с неконсервирани листа е много по-хубав.

      Изтриване