21 март 2018 г.

Пъстърва с масло на скара

  У дома обичайно четвъртък е рибеният ден и често приготвям прясна пъстърва. Затова реших този път да опитам нещо различно. Приготвена по този начин невероятно много ни хареса вкъщи и вече никой  не желае просто пъстърва на скара. Рибката става невероятно крехка, сочна и ароматна - истински разкош! Естествено е и много по-бърза, лесна и полезна от която и да е пържена риба. 




Продукти:
прясна изчистена пъстърва
лимон
скилидка чесън
зехтин
бяло вино
сол, черен пипер, мащерка/розмарин
масло



   В случай, че не е изчистена още при купуването, пъстървата се изчиства от вътрешностите, измива се и се подсушава. Посолява се добре и се наръсва с черен пипер. Чесънът се пресова и с него се намазва леко вътрешността на рибата. Полива се отвътре и отвън обилно с пресен лимонов сок и с малко бяло вино и зехтин. Във вътрешността може да се сложи и малко мащерка или листенца розмарин. Овкусената  риба се оставя в хладилника за час, за да поеме ароматите, а в това време може да се приготви прясна и свежа салата. 

    Преди печене, в рибата по дължина се нареждат резенчета лимон и парченца масло. Изпича се на намазнена скара. Когато се запече достатъчно от едната страна, внимателно се обръща,  като трябва да се внимава отворената част да остане нагоре, за да не изтече разтопеното масло. Поднесете с прясна салата и чаша хубаво вино. Добър апетит!






7 коментара:

  1. Радост,
    чудесна,много апетитна и лесна за приготвяне пъстърва.Ще изпробвам и твоя вариант.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Убедена съм, че ще ти допадне, Ели! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Невероятно вкусна риба.Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  3. Напоследък все по-рядко намирам и приготвям хубава риба, а цените и растат обратно на качеството!
    Не си падам много по пъстървата, но тази звучи вкусно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно си права, Веси! Риба много, а понякога е трудно да избереш наистина прясна. Затова и често правя пъстърва, тъй като в магазина до нас обикновено тя е по-прясна. Поздрави от мен!

      Изтриване
  4. Уникални сте! Браво! Страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави

    ╰┈➤ Gladni.com

    ОтговорИзтриване