26 февруари 2017 г.

Солени мартенички

   Малко соленки с първомартенско настроение 😊




Продукти:
500 г брашно
1 малка заквасена сметана
170 г обезсолено сирене
150 г масло
1 бакпулвер
1 малка глава червено цвекло
сол



   Брашното се пресява. По средата се прави "кладенче", в което се добавят останалите продукти - сметаната, мекото масло, бакпулверът и малко сол, в случай че сиренето е много безсолно. В тези соленки не добавих сол, тъй като реших да наръся отгоре с хималайска или морска сол. Омесва се гладко тесто, което се разделя на две части. Едната остава бяла, а другата се премесва с изцедения сок от червеното цвекло, като се използва още малко брашно за омесването, за да не стане прекалено меко тестото. Естествено може да се използва и червена сладкарска боя, но аз гледам да ги избягвам. В случая цвеклото свърши идеална робота. 
   Тестото се увива в домакинско фолио и се оставя да престои в хладилника, за да се стегне, преди да се оформят соленките. Изпичат се във фурната на ок. 200 градуса до зачервяване. След като се изпекат задължително се оставят да се охладят върху решетка. Страхотни соленки - вкусни, лесни, пърхави, хрупкави и забавни:)






19 февруари 2017 г.

Африкански сом с горчица и орехи на фурна

   Африканският сом отдавна е влезъл в карегория "Любими", що се отнася до риба. Филето е разкошно и пържено и на фурна. А днешният вариант е направо неустоим - с горчица, мед и бяло вино.




Продукти:
филе от африкански сом
горчица с мед
орехи
1 ч.ч. бяло вино
1 лимон
пресен розмарин
зехтин
сол, черен пипер

   Рибните филета се измиват и подсушават добре. Осоляват се, поръсват се с черен пипер и се поливат със сока от един лимон, смесен с чаена лъжичка горчица с мед и чаша бяло вино. Аз имах готова горчица с мед и за по-лесно използвах нея, но ако не разполагате с готова, може да си приготвите. Така и съотношението ще е изцяло по ваш вкус. Хубаво е рибата да престои половин-един час в хладилника, за да поеме аромата на подправките. 


   Орехите се начукват на едри парчета и се запичат леко на сух тиган. Дъното на съда за печене се намаслява с малко зехтин. Филетата се изваждат от маринатата и се намазват тънко с горчица. Нареждат се в тавичката, наръсват се с орехите и се поливат с тънка струйка зехтин. Поръсва се с листенца пресен розмарин. Марината се излива в тавичката, а ако е необходимо се долива и още малко водичка. Пече се във фурната на 200-220 градуса. Поднесете с лимон и бяло вино. Добър апетит!


14 февруари 2017 г.

Хляб с червено вино и сушен лук

   По стар стил, по  нов стил..... , а за мен "Трифон Зарезан " си е на 14-ти февруари и това си е. И така по случай празника, а и в тон с червеното вино, което се лее от сутринта, предлагам едно малко по-различно хлебче.




Продукти:
500 г брашно
100 мл  червено вино
150 мл. вода
2 сл. олио
1/2 кубче прясна мая /1 пак. суха/
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
сушен печен лук
ронена чубрица
сминдух


   Брашното се пресява два пъти. Маята се разтваря в част от топлата водичка /не вряла/, заедно със захарта и се оставя, докато се активира. В брашното се прави "кладенче", в което се изсипват солта, подправките, олиото, червеното вино и останалата част от водата. Добавя се маята и си омесва меко и гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва, докато удвои обема си.
   Когато тестото е готово, се премесва леко и се оформя по желание. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса. Преди да се изпече хлебчето могат да се направят разрези с остър нож и да се наръси с брашно. Изпича се в предварително загрята фурна на 200 градуса за ок.30-40 мин. Наздраве! 


12 февруари 2017 г.

Мусака с кисело зеле

   И пак сме на вълна кисело зеле, но този път на мусака -  разкошно традиционно зимно ястие, сочно и ароматно. 




Продукти:
800 г кайма
1 голяма кисела зелка
2 големи моркова
1 голяма глава стар лук
3 яйца
1 кисело мляко
червен пипер, черен пипер, олио, сол
кимион, чубрица



  Зелето се нарязва на парченца. На дъното на тенжера се налива малко олио, изсипват се зелето и половината от настърганите моркови. Овкусява се с червен пипер и се задушава на тих огън, като при необходимост може да се долее малко вода.   


 Докато зелето къкри, лукът се нарязва на ситно и заедно с останалата част от моркови се задушава за кратко. Прибавя се каймата и се задушава, като се разбърка добре с бъркалка, за да стане на "трохи". Овкусява се с черен пипер, кимион и чубрица. Ако зелето не е много солено може да се добави и малко сол. За по-здравословен вариант на ястието, каймата може да не се задушава или запържва. 
  Дъното на тавичката се намаслява. Разстила се половината зеле. Върху него се резпределя каймата, а отгоре се разстила останалата част от зелето. Ястието се запича във фурната. Когато е почти готово се полива със заливка от разбитите яйца и кисело мляко и се дозапича. Какъв аромат само се понася... Добър апетит!