30 януари 2017 г.

Кьопоолу с яйца и майонеза

   През есента, когато пазарът изобилства от прекрасни, ароматни и свежи червени чушки, предпочитам да приготвям кьопоолуто по тази рецепта. Ароматът на прясно изпечените зеленчуци е незаменим, но през зимните студени дни вариация, която ви представям днес е много удачна. Може да се приготви както с прясно изпечени патладжани, така и със замразени или стерилизирани. 


Продукти:
4-5 големи патладжана
1 малка кофичка млечна майонеза
2-3 твърдо сварени яйца
2 смлени шепи запечени орехи
чесън, сол


     
   Патладжаните се намачкват добре с вилица. Прибавят се майонезата, запечените орехи, чесън и сол на вкус. Яйцата се нарязват на малки кубченца и също се добавят към останалите продукти. Всичко се разбърква добре. Може да се поднесе с брускети или препечени филийки. Това е  - бързо, лесно и много вкусно 😉Добър апетит! 


29 януари 2017 г.

Запеканка с праз, сирене и печени чушки

   Нещо лесно и вкусно за хапване, което не изисква дълго въртене в кухнята. Чудесно е за вечеря след работа - леко, ароматно и семпло.



Продукти:
7-8 картофа
2 стръка праз
10-12 бр. печени червени чушки
300 г. обезсолено краве сирене
1 малка кофичка заквасена сметана
150 мл бяло вино
сол, черен пипер, олио
синьо сирене и кашкавал за наръсване



   Картофите се измиват и се слагат да се варят. Не е необходимо да се варят до пълното им омекване, тъй като после ще се дозапекат във фурната. Когато са готови се потапят в студена вода, за да се охладят и се обелват. 
   Докато картофите се варят, се подготвят останалите зеленчуци. Празът се почиства и се нарязва на колелца, а печените чушки се нарязват на парченца. Дъното на тавичката се намазва с олио и се нареждат половината от картофите, нарязани на кръгчета. Върху тях се разстилат пласт праз, пласт червени чушки, нарязаното на парченца сирене, след което отново червени чушки и праз. Най - отгоре се нарежда останалата част от картофите. При реденето зеленчуците се поръсват със сол и черен пипер. Ястието се наръсва с натрошеното или настъргано синьо сирене и се залива с разбитата с бялото вино заквасена сметана. Запича  се във фурната на 200-220 градуса. Когато е готово се наръсва с настърган кашкавал и се дозапича. Добър апетит!





18 януари 2017 г.

Свински гърди с кисело зеле

   Истинска зимна класика....Какво ще е зимата без да се насладим на някоя гозба с кисело зеле и чаша хубаво червено вино. А сушените червени чушки и пушеният червен пипер, придават още по-прекрасен аромат на ястието.



Продукти:
ок. 800 г свински гърди
1 стрък праз
1 голяма глава кисело зеле
1,5 ч.ч. ориз
4 - 5 сушени чушки
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
лют червен пипер на вкус
черен пипер, олио


   Свинските гърди се измиват и подсушават. На дъното на тенджера се сипва малко олио и месото се запържва до зачервяване. Ако не искате да пържете, съвсем спокойно може дамо да се позадушат. Киселото зеле и празът се нарязват на парченца. Прибавят се към месото и се разбъркват. Добавят се натрошените чушки, черният и червеният пипер. Долива се малко зелева чорба и вода и се оставя да къкри на котлона, докато зелето омекне. 
   Оризът се измива добре със студена вода и се прибавя към ястието. Разбърква се и се прехвърля в намазнена тава. Долива се вода в съотношение 3:1 вода-ориз и се запича във фурната до готовност. Може да се приготви и само с кисело зеле, без да се прибавя ориз, но на мен ми харесва повече с ориз. 

15 януари 2017 г.

Боб гигант със сушени чушки

   Един вариант на стар фасул, малко по-различен от традиционните боб-чорби и яхнии - боб гигант с праз, сушени чушки и бяло вино. Чусена идея е за постна и разтоварваща вечеря след тежките празнични трапези, а компанията на чаша червено вино е просто задължителна:)




Продукти:
500 г боб гигант Крина
2 стръка праз
6 сушени чушки
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. бяло вино
зехтин, масло, черен пипер, мащерка


   Бобът се накисва от предната вечер в купа с вода. На следващия ден се сварява на тих огън до омекване, като е желателно водата при варенето да се смени. В това време сушените чушки се накисват в малко вода.
   Когато бобът се свари, се отцежда добре. Празът се нарязва на ситно и се задушава за минутка в зехтин с малко масло. Прибавят се бобът и нарязаните на парченца чушки и се разбърква добре. Поръсва се със сол, червен и черен пипер и се долива чаша бяло вино и малко вода. Може да се овкуси с мащерка и риган. Бобът се оставя да къкри на тих огън, докато течността изври. Добър апетит!

7 януари 2017 г.

Супа с картофи, праз и бекон

   Разкошна супичка - ароматна, топла, засищаща и мноого, много вкусна!  Традиционна е за австрийската и немската кухня.


Продукти:
150-200 г бекон
1 глава лук
1 стърк праз
4 картофа
1 малък корен пащърнак
2 моркова
парче целина
листа целина
олио, сол, черен пипер



   Беконът се нарязва на малки кубченца и за запържва до златисто с малко олио. Прибавят се нарязаните на ситно праз и стар лук. Задушават се за минутка, след което се добавят и картофите, морковите, пащърнакът и целината също нарязани на кубченца. Разбърква се добре и се долива гореща вода. Супата се оставя да се вари на тих огън и когато зеленчуците омекнат, се овкусява със сол и черен пипер. Преди да се отстрани тенджерата от котлона, се наръсват и нарязаните на ситно листа целина. Страхотен аромат! Най-добре е да се поднесе с препечени филийки хляб. Добър апетит!