31 декември 2017 г.

Теглена баница /тутманик/

   Това е най-тачената от цялата рода баница, която се приготвя у дома - за баница с късмети, с повод, без повод, за закуска, за вечеря....




Продукти:
1 кг. брашно
500 мл. вода
1 с.л. сол
1/6 кубче мая
ок. 300 г. сирене
250 г. масло /125 г. масло и 125 г. мас/

 
   Маята се разтваря в малко топла водичка. Може да се добави и чаена лъжичка захар. Брашното се пресява два пъти. По средата се прави "кладенче", в което се изсипват всички продукти. Замесва се средно меко, гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя малко да почине. В това време се натрошава сиренето и се разтопява мазнината.

   Тестото се разделя на 10-12 топки. Всяка от топчиците се потапя обилно в мазнина и се разтегля /издърпва/ на тънка кора, която се поставя в намаслена тава. Може да се приготви само с масло или само с мас, както и без никаква мая, но този вариант на нас ни допада най-много. Маста и маята правят баницата по-пухкава. Разтеглената кора се наръсва с натрошено сирене, поставя се следващата и т.н., докато се изтеглят всички кори. От единия край на тавата се хващат всички кори едновременно и се сгъват към другия край. Т.е. сгъва се на две и после още на две. С намаслени ръце тестото внимателно се разстила равномерно към краищата на тавата. 
   Тавата се покрива с кърпа и се оставя, докато втаса тестото. Изпича се на 180 градуса. Като всеки тутманик и питка отнема време, изисква и малко опит с изтеглянето на корите, но резултатът си струва всяка минутка. Добър апетит!



6 коментара:

  1. Изглежда супер вкусно, ще си раздърпам и аз една такава! Весела, здрава и щастлива година ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Любче! Цялото семейство да се здрави и усмихнати през новата година!

      Изтриване
  2. Чудесна е баницата, Радост!
    В такъв вариант не съм правила. Трябва да опитам, защото у дома повече харесват баница с мая :)
    Благодаря ти за предложената рецепта :)
    За много години! Да е здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Илианче! Много здраве и благополучие! Ти си голям майстор на баниците, така че със сигурност ще се получи великолепно!

      Изтриване
  3. Уф, трудничко ми се видИ:), но пък така подмамва...

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна баница Радост.По нашия край правят баниците без мая.Ще я пробвам за да видя какво ще се получи.Сигурна съм обаче в чудесния резултат и вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване