30 декември 2017 г.

Марудник

   Разкошна, вкусна, лесна и бърза за приготвяне закуска за почивните дни. Марудникът естествено много прилича на палачинките, но киселото мляко в тях, както и при катмите придава леко по-кисел вкус, а бакпулверът ги прави по-пухкави. Получават се чудесни и с по-малко масло при изпичането в сравнение с палачинките. Препоръчително е да се приготвят с истинско кисело мляко, но и с купешко  човек пак може да си оближе пръстите


Продукти
3 яйца
500 мл средно гъст айрян
2 ч.л. бакпулвер
брашно
сода на върха на чаена лъжичка
щипка сол
масло


   Содата се изсипва в киселото мляко и след като кипне се добавя вода, колкото да се получи средно гъст айрян. Течните съставки и солта се изсипват в дълбока купа и се разбъркват леко. Постепенно се прибавя и брашното, като се разбърква добре с миксер. Трябва да се получи смес с гъстотата на рядка боза. Марудниците се изпичат на нагрят, намазан с масло тиган на среден степен на котлона. За ужас на всички диетолози, най-вкусни са с айрян от домашно кисело мляко, домашно сладко или мед. Бързо, лесно и много вкусно! Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар