15 юни 2017 г.

Липови сармички с гъби и ориз

   Едни малко по-различни постни сармичи, които се каня от много време да направя, но все изпускам подходящия момент за липовите листенца. 




Продукти:
липови листа
1,5  ч.ч. ориз /250 г/
500 г. пресни гъби
4 стр. пресен лук
1 голям морков
пипер меланж, олио, сол

   
   За сармички се използват млади, крехки, свежи и по възможност по-големи листенца. Почистват се от дръжките, измиват се добре и се попарват във вряла вода, за да омекнат.

   Оризът се измива добре със студена вода. На дъното на дълбок тиган се налива олио и оризът се запържва, докато стане "стъклен". Прибавят се нарязаните на малки парченца моркови, лук и гъби. Овкусява се със сол и счукан пипер меланж. Разбърква се добре и се задушава за няколко минутки. Налива се 1 чаша гореща вода и когато се поеме от ориза се долива още една чаша вода и т.н. до съотношение 3:1 вода-ориз. Готовата плънка се оставя да се охлади
   Завиват се малки сармички, които се нареждат в намазнена тава. Долива се малко вода и се запичат във фурната на 220 градуса. Поднасят се с чеснов млечен сос или с кисело мляко. Добър апетит! 

 


1 коментар:

  1. Радост,
    вкусни стават сармичките с липови листа.Леко трябва да се овкусяват и подкиселяват, не са толкова киселички както сармичките с лозови листа.Но са наистина много вкусни.Чудесно и много ароматно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване