31 октомври 2016 г.

Торта "Ferrero Rocher"/"Фереро роше"

   Черпя с тази прекрасна торта за рождения ден на моята дъщеря. Нежна и златна торта, за едно нежно дете със златна душа и  специално отношение към шоколада:) Честит рожден ден, мое пораснало момиче!!!




   На много места в интернет-пространството се среща тази невероятно изкусителна торта, а това е моята вариация  - с наситен аромат на запечени лешници, шоколадов крем и хрупкави вафли.

Продукти за блата:
10 яйца
250 г  захар
3 с.л. какао
4 с.л. брашно
200 г лешници
2 ч.л. бакпулвер
1 кутия вафли "Femily" с лешници

Продукти за крема:
40 мл вода
100 г шоколад
3 с.л. какао
70 г  захар
6 жълтъка
250 г масло
50 г лешници
200 г течен шоколад

За заливка и украса:
200 мл. течна сметана
200 г шоколад
смлени лешници и вафли



   Цялото количество лешници се счуква, за предпочитане не много на ситно, за да се усещат парченцата ядка и се запичат леко на сух тиган или във фурната. Жълтъците се отделят от белтъците и към тях се прибавя захарта. Разбиват се добре с миксер до побеляване, след което се добавят и какаото, брашното и бакпулверът. Разбърква се и се изсипват лешниците. В отделна купа се разбиват на сняг белтъците и се прибавят към другата смес, като се разбъркват внимателно с шпатула, за да не спаднат. Сместа се разпределя на части, от които се пекат блатовете. Аз изпекох пет блата, но използвах четири. Ако желаете да направите торта с по-малък размер, трябва да намалите пропорционално количествата на продуктите.


   Докато се пекат блатовете се приготвя кремът. В тенджера на тих огън се загрява водата със захарта и какаото. Прибавя се шоколадът и се бърка, докато се разтопи. За крема предпочетох Милка Noisette. Изсипват се разбитите с вилица жълтъци и се бърка до сгъстяване на крема. Прибавят се 50 г от маслото и сместа се оставя да се охлади. В това време, с миксер се разбива добре маслото и заедно с течния шоколад и лешниците се прибавят към крема. Всичко отново се разбърква.

   При сглобяването на тортата се редуват блат, крем, слой вафли и т.н. Ако обичате по-сочни торти, може да сиропирате леко блатовете. За целта аз направих малко лек сироп от вода, какао и захар, но не трябва да се прекалява с напояването, за да не се развали ефекта от хрупкавия слой вафли.
   

   За хрупкавия вафлен слой, вафличките се разполовяват и се нареждат плътно една до друга, за да се образува блат. Получава се прекрасна комбинация от сочен блат,  нежен крем и хрупкав вафлен слой.
   
   След като тортата стегне добре в хладилника, се украсява със смлени лешници и вафли, а отгоре се залива с шоколадов ганаш. За приготвянето му, сметаната се загрява /без да завира/, отдръпва се от котлона и в нея се разтопява шоколадът. Оставя се да се охлади, след което се залива тортата и отново се прибира в хладилника. Да ви е сладко!



25 октомври 2016 г.

Царска туршия

   Като видях тавата и усетих аромата на прекрасния свеж зеленчук, единствената ми мисъл беше, че това е тава, събрала в себе си ароматите и вкуса на България. Истински букет от цвят и витамини. 



   Разкошна и любима туршийка. Вече толкова години я правя и никога не стига.  Трайна и хрупкава е и е много удобно, когато имаш под ръка. Освен това е и лесна за приготвяне. Вариантът, по който я правя не изисква предварителна подготовка на марината и изчакване. 

Продукти:
5 кг камби
2 глави карфиол
2 кг моркови
2 вр. целина
1 гл. чесън
сол, захар, оцет


   Камбите се почистват от дръжките и семето, измиват се добре и се нарязват на парченца. Морковите се обелват /аз поне ги беля/ и се нарязват на колелца. Карфиолът се накъсва на розички, целината и чесънът също се нарязват. Могат да се ползват и дръжките от кервиза - просто обожавам аромата му. Всичко се разбърква добре, след което се разпределя в буркани. Във всеки буркан се слага 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар и 60-70 мл оцет. Може и 1 ч.л. захар, но аз обичам по-киселко. Долива се вода и бурканите се затварят. Варят се за 10 мин. Не бива да се преваряват, за да останат зеленчуците хрупкави. При поднасяне може да се полее с малко олио или зехтин. И не забравяйте за студената ракия...






18 октомври 2016 г.

Свинско със зеленчуци на тиган и ориз Басмати

   Дойде времето на по-тежките гозби. Какво по-подходящо за неделния обяд от задушени на тиган свински късчета със зеленчуци,  върху канапе от басмати в компанията на червено вино. ...Веднага оправя настроението от студеното и ветровито време и накланя везните в полза на следобедно неделно лентяйство:)




Продукти:
800 г свинско месо
2 глави лук
1 стрък праз
2 големи моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 тиквичка
1 ч.ч. ориз Басмати
сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист,
 червено вино, черен пипер,
бахар, стрък целина, олио, зехтин


   Свинското месо се измива, подсушава и нарязва на късчета. Аз го овкусих от предната вечер със сол, червен пипер, малко нарязан лук и дафинов лист и го оставих да престои в хладилника, но ако не разполагате с време, може и да пропуснете тази стъпка. Ще се получи все така вкусно. 
   Свинските късчета се запържват в голям тиган с малко олио до златисто. Добавя се червеното вино и малко вода и се оставя да се задушава под капак, като от време на време се разбърква. Докато се готви месото, се подготвя оризът. Измива се добре и се вари до омекване с три чаши вода. Още в началото аз слагам във водата и сол, бахар, бял или черен пипер, стрък целина и малко зехтин.

  Ако е необхозимо се добавя и още вода. Когато месото омекне и остане само на мазнина, се добавят и нарязаните на полумесеци и кръгчета лук и праз. Задушава се за няколко минутки, след което се прибавят морковите и чушките. Разбърква се добре, овкусява се със сол, черен пипер, дафинов лист и бахар. Когато морковите са почти готови се изсипват и тиквичките, нарязани на малки парченца. Оставя са да се задуши, след което се сервира върху ориз и се наръсва с пресен магзаноз. Добър апетит!


15 октомври 2016 г.

Мармалад от шипки

   Никога не бях правила мармалад от шипки. Всеки път, когато минех покрай някое храстче и видех узрелите червени плодчета, се сещах за онзи вкусен мармалад от детството, но все не оставаше време нито за бране, нито за варене. И така, сега когато се оказах с цял куп шипки у дома, дойде моментът за първия шипков мармалад. Мармалад за чудо и приказ се получи!



Продукти:
5 кг зрели шипки
3 кг захар
1ч.л. лимонтузу

   Шипките се почистват от листенцата и мъхестата част на края на плодчето. Измиват се добре и се сваряват до пълното им омекване. Какъв аромат започва да се носи още при варенето на плодчетата....Добре е да има повечко вода, за да се използва после при претриването.


   Когато шипките омекнат, се оставят да се охладят, след което се претриват през сито, като се поливат и с част от водата при варенето. Тук, естествено като при всеки първи опит, имаше момент на проба и грешка, докато намеря моя начин за отделяне на семките и люспите от месестата част. През гевгир падат прекалено много семки и после трябва кашичката да се мине поне още един път през по-ситна цедка. С пасиране пък ми се получаваше прекалено гъсто, а и пак оставаше въпросът с отделянето на семчиците. Определено моят начин е претриването през сито. Ако искате да отделите максимално количество материал за мармалад, може да претриете сварените шипки няколко пъти.


  Отделеното плодово пюре се разбърква със захарта и се вари на тих огън в широк съд при непрекъснато разбъркване, за да не загори. Готово е, когато при бъркане по дъното на тавата остава ясна следа след бъркалката. Малко преди мармаладът да е напълно готов, се прибавя и лимонтузуто.
   Мармаладът се разсипва в чисти и сухи бурканчета, докато е още горещ. Бурканчетата се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Да ви е сладко!