22 юни 2016 г.

Сладко от череши

   У дома сладкото от червени череши е от любимите. Направя ли палачинки, децата винаги първо питат за сладко от череши и затова и всяка година правя поне по няколко бурканчета. Не добавям никакви допълнителни аромати. За мен чистият черешов вкус и аромат са напълно достатъчни.




Продукти:
1 кг череши
700 г захар
1 ч.л. лимонтузу

Дръжките се отстраняват и черешите се измиват много добре. Тук идва най-досадната процедура - ваденето на костилките, но когато количеството не е много голямо, се получава сравнително бързичко. Тази година реших да си взема уред за вадене на костилки, но не мога да кажа, че става много по-бързо. Спомените ми от детството са, че дядо ми ползваше бирена бутилка, върху отвора на която се поставяше черешката, костилката се избутваше с нещо остро и падаше вътре в шишето.  Със сигурност обаче, ако искате да не отидете на работа следващия ден с боядисани ръце, трябва да сложите ръкавици:)
   Когато черешите са готови, захарта се изсипва при тях. Разбъркват се внимателно и се оставят, докато захарта се разтопи. Сладкото се вари на тих огън до сгъстяване, като периодично образувалата се пяна се отстранява. Към края на варенето се прибавя и лимонтузуто.  Следва се правилото капка, капната върху обърната чиния да не се разлива. Имайте предвид, че когато сладкото се охлади, се сгъстява още. 
   Докато сладкото е още горещо, се разсипва в сухи бурканчета, затваря се и се обръща с капачките надолу, докато се охлади. Да ви е сладко!





19 юни 2016 г.

Шейк с ягоди и мента

   Идеално за жегата навън  - млечен шейк с ягоди и мента. Прясната мента придава невероятна свежест, която идеално допълва ягодовия аромат. Няма смисъл да посочвам точни количества, тъй като всеки може да напасне гъстотата и сладостта на шейка по свой вкус.




Продукти:

ягоди
студено прясно мляко
пудра захар
листа прясна мента
есенция ром/ром

   Ягодите се почистват от дръжките и се измиват добре. Изсипват се в дълбока кана. Добавят се няколко лъжици пудра захар, няколко листенца прясна мента и малко ром. Заради децата аз слагам по няколко капки есенция ром. Долива се добре изстудено прясно мляко. Всичко се пасира до хомогенност с пасатор. Това е - бързо, лесно и невероятно ароматно:)


17 юни 2016 г.

Агнешко с пресен лук

   Много любимо ястие. След голямото печене на бутчета и плешки покрай Великден и Гергьовден не исках и да чуя за агнешко. Сега обаче, тази яхния приготвих с голямо желание, докато още има хубав пресен пролетен лук.




Продукти:
ок. 1 кг агнешко месо
3 връзки пресен лук
4-5 стръка пресен чесън
4 моркова
250 мл смлени домати
200 мл бяло вино
2 с.л. брашно
магданоз
гьозум
мента
1.5 ч.л.червен пипер
сол, олио

   
Агнешкото месо се измива, подсушава и нарязва на парчета. Аз използвах бутче. На дъното на тенджера се налива малко олио. Месото се запържва за кратко, колкото да се запечата. Доливат се бялото вино и малко вода. Месото се задушава до омекване, след което се прибавят нарязаните на парченца моркови, пресен лук и чесън.  Разбърква се добре. Когато лукът поомекне се прибавят червеният пипер и доматите. Долива  се водичка. Овкусява се с черен пипер и сол. Ястието се вари до готовност на тих огън. По желание може да се сгъсти сосчето с малко разбито с водичка брашно. Пресните подправки се нарязват на ситно и се добавят на края, за да запазят максимално аромата си. Добър апетит!


11 юни 2016 г.

Солена торта "Пролетно вдъхновение"

   От много време се канех да направя подобна солена торта, а още по-дълго отлежаха и снимките, докато остане време да публикувам рецептата. Исках да е зеленчукова, свежа и пролетна, а ето го и резултата:



ПРОДУКТИ
Картофен блат:
12-14 картофа
1 малка глава стар лук
сол, масло, зехтин, черен пипер

Спаначен блат:
250 г спанак
2 стръка зелен лук
180 г сирене
зехтин, масло, черен пипер, сол
2 яйца

Блат от моркови:
10 моркова
2 скилидки чесън
бялата част на 2 стръка зелен лук
зехтин, масло, черен пипер, сол

Сиреново-млечен слой:
2 пакета крема сирене
1 пак. извара
1 голяма заквасена сметана
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
шепа репички
сол, черен пипер, зехтин

 
   Картофите се обелват, нарязват на кубченца и се сваряват. Докато са още топли се намачкват, Прибавя се нарязанта на много ситно глава лук и се овкусява със сол, масло, зехтин и черен пипер.

  Спанакът се почиства от дръжките, измива се добре и са нарязва на лентички. Лукът също се нарязва на ситно. На дъното на дълбок тиган се налива малко зехтин, в който се поставя парченце масло. Когато се загрее и маслото се разтопи, се изсипва лукът, а след това и спанакът. Задушават се леко при внимателно разбъркване. Когато спанакът поомекне, тиганът се отстранява от котлона. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се натрошеното сирене. В купичка се разбиват яйцата, изсипват се при спанака и се разъркват внимателно. От сместа, която се получава, се изпича блат във форма за торта или с помощта на ринг. Необходими са ок. 30 мин на 200 градуса, докато стегне.
   Морковите се измиват и се настъргват на едро ренде или с помощта на кухненски комбайн. На дъното на тигана се сипва малко зехтин, в който отново се поставя парчеце масло. Когато маслото се разтопи, се изсипват нарязаният на ситно лук, счуканият чесън и морковите и се задушават. Добре е да останат леко хрупкави, за да има повече свежест тортата. Овкусява се със сол и черен пипер.



   Остава да се приготви и млечно-сиреновата смес. За целта изварата и крема сиренето се намачкват. Прибавя се и заквасената сметана и с помощта на пасатор се разбиват на пухкава смес. Овкусява се със сол, черен пипер и зехтин. Част от сместа се отделя, за да се измаже тортата отвън. В останалата част от сместа се добавят нарязаните на ситно лук, чесън и репички. 


   Когато всичко е подготвено е време за сглобяване на тортата. Може да се използва ринг или форма за торта, а ако не държите на идеалните форми, спокойно може да се оформи и просто в чиния. 
   Картофената смес се разделя на две. Едната част се изсипва на дъното на формата и с лъжица се разпределя и притиска, за да се оформи блат. Отгоре се поставя спаначеният блат, след което се разпределя и сиреново-млечната смес. Следва пласт от морковите и най-отгоре се разпределя останалата част от картофте. Отвън тората се намазва с отделената сиренова смес. Добре е тортата да престои поне няколко часа в хладилника, преди да се украси и да се поднесе. Добър апетит!




5 юни 2016 г.

Бебешко албумче 2

   А ето го и следващото албумче, направено с много ентусиазъм за един бъдещ голям мъж! Желая ти спокойни и безпроблемни дни до ражането на малкото съкровище, приятелко! 






4 юни 2016 г.

Бебешко албумче

    Малко снимки от първото бебешко албумче, което направих...Като за първи опит не всичко се получи от първия път и както ми се искаше, но все пак мисля, че се стана симпатично:)