28 март 2016 г.

Приятна изненада от Krina

   Бързам да се похваля с подкрепата на Krina и продуктите, които ми изпратиха, във връзка с номинацията на Kitchen and Hobby  в категория "Гозбите на баба" от годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител за 2015 г.


    Наистина изненадата беше много приятна, а аз естествено веднага се захванах да приготвя нещо. Какво ще бъде първото нещо, което ще сложа на трапезата изобщо не съм се чудила. Отдавна съм обърнала внимание, че в блога ми липсва рецепта за най-традиционното българско ястие и едно от най-често приготвяните у дома- Боб чорба. Една традиционна рецепта с един истински български боб.



Традиционна боб чорба

   Боб чорбата е може би най-традиционното българско ястие. У дома присъства на трапезата редовно, при това не просто, защото е част от традиционната българска кухня, а поради високата хранителна стойност и полезните витамини и минерали, които се съдържат в стария фасул. Фасулът е богат не само на въглехидрати, при това бавно разградими, но и на белтъчини, фибри, вит. В и мн. др. Особено подходящ е за хора с високи нива на холестерол и кръвна захар. По време на пости трябва задължително да се включва в менюто, но пък какво по-хубаво от гореща ароматна боб-чорба, с чаша червено вино, а защо не и люта чушчица или малко лют пипер към него....

 



Продукти:
1 купичка боб /ок 250-300г/
1 голяма глава лук
2 големи моркова
1-2 чушки
2 ч.л. червен пипер
200 мл. смлени домати
чубрица, джоджен
сол, олио





   Бобът задължително се накисва от предната вечер в купа с вода, за да се свари по-бързо, а водата, в която е киснал се изхвърля. Времето за варене е различно, според сорта и момента на бране.  Най-бързо старият фасул се сварява в херметическа тенджера, но според мен така се губи част от аромата на ястието. Вкусът на боба, сготвен на тих огън е несравним. Желателно е, след като кипне и поври малко фасулът, водата да се изхвърли и да се налее нова вода, с която да продължи готвенето.


   Когато бобът омекне, се приготвят и останалите зеленчуци. Лукът, морковите и чушките се нарязват на ситно. На дъното на тенджера се налива малко олио и в него за минутка се задушава лукът. Прибавят се морковите. Разбърква се добре  и се оставя за още няколко минутки. Добавят се чушките, отцеденият стар фасул и червеният пипер. Отново се разбърква добре, след което се долива водата, в която е врял фасулът. Прибавят се и смлените домати. Овкусява се със сол, чубрица и джоджен. Аз обичам да добавям и от домашната подправка, която приготвям. Често в рецептите за боб чорба от зеленчуците и червения пипер се прави доста сериозна запръжка, която се прибавя към фасула, но аз не съм почитател на запръжките, особено с червен пипер. В никакъв случай не прибавяйте сол при първоначалното варене на боба, тъй като рискувате да изкарате цял ден над котлона, при това с неясен резултат:)

А според моя опит, за неустоима и вкусна боб чорба са нужни мерак, търпение и любов към традиционните български гозби... Добър апетит!



16 март 2016 г.

Гъби с ориз

   Започнаха най-дългите пости. Не всеки има желание и воля толква дълго време да не яде храна с животински произход, но със сигурност поне няколко разтоварващи дни се отразяват прекрасно. Семпло и лесно ястие като гъбите с ориз е идеално предложение за тези дни.



Продукти:
250 гъби
1,5 ориз
1 глава лук
1 ч бяло вино
олио/зехтин
сол, черен пипер, гьозум



   Гъбите си измиват добре и се нарязват на парченца. Могат спокойно да се приготвят заедно с ориза, но аз предпочитам първо да задуша гъбите и после да ги прибавя. За целта на дъното на подходящ съд се налива малко зехтин и гъбите се задушават до омекване. Извън време на пости може да се добави и порченце масло за повече аромат.

   В това време лукът се обелва и нарязва на ситно, а оризът се измива много добре със студена вода. В същия съд,  в който са задушавани гъбите или в друг се налива малко зехтин. Когато се загрее се изсипва лукът, задушава се за минутка, след което се прибавя оризът и се запържва, докато стане като "прозрачен".  Добавят се задушените гъби, овкусява се със сол, черен пипер и гьозум, разбърка се добре и постепенно се долива бялото вино и малко вода. Когато течността се поеме, оризът се прехвърля в тавичка, долива се още течност до съотношение 1:3 и се запича във фурната. Ако не желаете да запичате ястието, може да се долее вода в съда с ориза и да се готви, докато течността се поеме изцяло. Горките снимки станаха ужасни, но пък вкусът на ястието ги компенсира:) Добър апетит!
Ето и няколко други предложения за постни ястия:


2 март 2016 г.

Свинско филе с портокали и лук

   Много ефектно, вкусно и лесно за приготвяне ястие. Определено си струва да се опита преди да започнат постите и докато има хубави портокали на пазара. 


Продукти:
8 тънки свински пържоли
3 портокала
2 глави стар лук
2 скилидки чесън
1-2 чаени лъжички соев сос
1-2 чаши бира
пресен розмарин
сол, черен пипер, олио/зехтин

   Свинското филе се нарязва на тънки пържоли, които се начукват и се наръсват със сол и черен пипер. Изпържват се в тиган от двете страни до златисто и се оставят настрани.
   Лукът се обелва и нарязва на полумесеци, а чесънът се нарязва на ситно.  В подходящ съд се налива малко зехтин, в който се задушават лукът и чесънът, докато поомекнат. Може да използвате и същия тиган, но трябва да смените мазнината.  В това време 2 от портокалите се изцеждат, а третият се обелва от кората и външната ципа и се нарязва на парченца. Когато лукът  е готов, се прибавят портокаловият сок и чаша бира. Овкусява се с малко соев сос и клонче пресен розмарин. Пържолите се слагат в съда при лука. Похлупва се и оставя да се дозадуши. Ако е необходимо се долива още малко бира. Когато са готови си прибавят и парченцата пресен портокал. Това е ...Добър апетит!




1 март 2016 г.

Салата "Мартеничка"

     Баба Марта бързала, мартенички вързала. Морави, зелени, бели и червени! 
  Последната хрумка по случай първи март:) Покрай ентусиазма на децата за мартенички, няма как да не се зарази човек...
   Всъщност бялата част от салатата представлява катък с чесън, орехи и пресен лук, а червената  - любимите ми печени чушки, отново с пресен лук.



Продукти:
Бяла топчица:
500 г цедено мляко
200 г обезсолено сирене
1 скилидка чесън
1 шепа смлени орехи
1 стрък пресен лук
зехтин, черен пипер

Червена топчица:
10-15 печени обелени червени чушки
3 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
сол, олио/зехтин, оцет
перца пресен лук за украса




  Сиренето се намачква с вилица и се смесва добре с цеденото мляко. Добавят се счуканият чесън, орехите, зехтин, черен пипер и нарязаният на ситно пресен лук. Всичко отново се разбърква добре и с помощта на купичка се оформя топчица.
   Печените чушки се нарязват на ситно, заедно с пресния лук и чесъна. Овкусява се със сол, зехтин и оцет. 
   А заедно със салатката, споделям и част от изработените у дома мартенички. Бъдете здрави и засмени!