29 февруари 2016 г.

Руска салата

   Още една традиционна салата, която често присъства на българската трапеза. Аз я приготвям основно през зимата и то най-вече покрай празниците, въпреки, че много я харесвам. Идеална е за компания на червеното вино, но предпочитам да наблягаме на прясната салата. За разлика от обичайната руска салата, обичам да добавям варена царевица  и повечко кисели краставички. Използвам само млечна и лека майонеза, а доста често пропускам и шунката - така ми е по-лека.  


Продукти:
ок. 1 кг. картофи
500 г. замразен микс грах, царевица и морков
1 буркан кисели краставички
3 яйца
2 кофички майонеза 
шунков колбас
сол


   Относно приготвянето няма кой знае колко за обяснение и нищо специално.  
   Замразените зеленчуци се сваряват. Отделно се сваряват яйцата и картофите, след което се обелват. Всички продукти се нарязват на малки кубченца, осоляват се и са разбъркват добре с майонезата.


28 февруари 2016 г.

Баклава с орехи и масло

  Една класическа рецепта, за която все не оставаше време да оформя и публикувам. Предполагам, че едва ли съм единствената, при която се натрупват купчина снимки и рецепти в черновите, но само ако можеше денонощието да е 48 часа, щеше да е идеално........


Продукти:
1,5 пакета фини точени кори
150 г масло
250 г орехи
1 ч.л. канела

Сироп:
600 г захар
600 мл вода
1 ванилия
лимонтузу - на върха на лъжичката
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. портокалов сок


   Орехите се смилат и се смесват с канелата. Ако обичате по-наситен аромат на канела, може да се сложи и повече от една лъжичка. 
   Дъното на тавата се намаслява. Поставя се кора, маже се  или се напръсква с разтопено масло, наръсва се с орехи и канела, поставя се следващата кора и т.н. Нарязва се с остър нож, като се внимава да не се притиска много. В прорезите се залива с останалото разтопено масло. Баклавата се изпича на 160 градуса до зачервяване.  
   От посочените продукти се вари захарен сироп, докато капка от него, капната на чиния не се разтича. Най-накрая се прибавят ванилията и лимонтузуто. По идея на Мария Митева при варенето на сиропа сложих за 5-10 минутки и малко портокалова и лимонова кора. 
   Охладената баклава се залива с топъл сироп. Желателно е да предвидите поне едно денонощие, за да се поеме добре сиропа. Да ви е сладко!


23 февруари 2016 г.

Локумки "Ретро"

   За тези локумки ме подсети една приятелка. Не бях яла от едновремешните локумки наистина цяла вечност и се зарових в старите тефтери, въпреки че на Коледа, след огромното количество сладки, които изпекох, се бях зарекла поне една година да не правя нищо такова. Е, бързо ми мина.....:))))  От посочените продукти се получават огромно количество сладки. Затова реших, част от тях да направя с орехче или черешка от сладко.  Определено и трите варианта бяха разкошни. 



Продукти:
1 кофичка мас
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
1 яйце
брашно ок 500-600 г
1 бакпулвер
2 ванилии
Плънка:
2 малки кутии локум /за цялото тесто/
сладко от вишни или череши/орехи
пудра захар за овалване



   Брашното се пресява. По средата се прави кладенче и се изсипват останалите продукти. Омесва се средно твърдо тесто. Тук вече трябва да се въоръжите с търпение:) От тестото се откъсва малко парченце, от което се оформя топче с локум, орехче или плодче от сладко в средата. За да прецените колко голямо до е топчето, имайте предвид, че бухват. Нареждат се в намаслена тава на разстояние едно от друго и се изпичат се на 170 градуса. След като се охладят се овалват в пудра захар. Да ви е сладко! 

17 февруари 2016 г.

Грах яхния

   Днес отново сме на традиционна българска кухня - грах яхния. Това ястие доста често е подценявано, а всъщност е невероятно вкусно и много лесно за приготване. Грахът е много по-нежен от останалите варива и изключително полезен. Така че грабвайте лъжиците!



Продукти:
800 г грах
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
2 големи моркова
1-2 ч.л. червен пипер 
200 мл. смлени домати
сол, черен пипер, олио/зехтин


   Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават за кратко с малко олио или зехтин. Прибавят се нарязаните на кубченца моркови. След малко се прибавят грахът и 1-2 ч.л. червен пипер. Разбърква се добре и се изсипват смлените домати. Могат де се използват и пресни домати, настъргани на ренде. Долива се вода и ястието се оставя да къкри на тих огън. Когато грахът е пресен се сварява много по-бързо. Овкусява се със сол и малко черен пипер. Ако желате яситето да е по-гъсто, може да разбиете една супена лъжица брашно с малко вода на гладка кашичка, която да добавите постепенно към ястието при непрекъснато разбъркване. По  желание могат да се добавят и нарязани на кубченца картофи и пресен магданоз. Добър апетит!




12 февруари 2016 г.

Свинска пържола с апетитна глазура

   Ето и едно лесно за приготвяне предложение за предстоящите празници. Дали Трифон Зарезан или Свети Валентин, кой ще откаже апетитна ароматна пържола в компанията на червено вино.


Продукти за 4 пържоли:
4 свински пържоли
1 глава лук /1 шепа арпаджик/
черен пипер
Продукти за маринатата:
2 ч.л. соев сос
2 ч.л. горчица
1 ч.л. мед
1 ч.л. чили сос
1 скилидка чесън
1 ч.л. пресен лимонов сок
2 ч.л. червено вино


   Пържолите се измиват и подсушават, след което се начукват с чукче и се наръсват с черен пипер. Аз използвах контрафиле. Всички продукти за маринатата се разбъркват добре. Пържолите се намазват обилно с нея. Поставят се в подходяща купа, прибавя се обеленият арпаджик и се оставят да престоят няколко часа, а най-добре и цяла вечер. Пържолите се изпичат в намазнена тава, в която се налива и малко водичка с бира или червено вино. Аз първоначално включих фурната на 180 градуса за ок 1,5 часа като покрих тавичката с алуминиево фолио, след което усилих на 220 за още около половин час. Така месото стана изключително крехко е сочно. Това е! И не забравяйте червеното вино....:) 

  

9 февруари 2016 г.

Торта "Династия"

   Хайде и аз да се похваля с популярната торта "Династия". Нужните продукти всех от Ани, но можете да я намерите на много места. Действително е с невероятено вкусна, балансирана и с прекрасен лимонов аромат.


  
Блат:
10 белтъка
300 г захар
300 г орехи
3 с.л. брашно
кората на 1 лимон
2 ванилии

Млечен крем
1 л прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
2 с.л. лимонова кора
1 ванилия
10 жълтъка

Маслен крем:
250 г масло
100 г пудра захар

200 г шоколад, разтопен на водна баня

   Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се прибавя захарта. Добавят се орехите, брашното, лимоновата кора и ванилията. Бърка се със шпатула или дървена лъжица. Аз разделих сместа на 4 части и съответно изпекох четири блата на 160 градуса. 


   Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавят се ванилията, лимоновата кора, брашното и млякото. Вари се гъст крем, който се разделя на две части и се оставя да се охлади. 
Мекото масло се разбива с пудрата захар на пухкав крем и се прибавя към половината от млечния крем. Шоколадът се разтопява на водна баня и след като се охлади, се прибавя към втората половина от млечния крем.
   Тортата се сглобява като се редуват блат, маслен крем, шоколадов крем и т.н., след което се измазва и отстрани. Украсява се със смлени орехи и шоколад. Добре е да престои една нощ в хладилника, за да стегне. Да ви е сладко!