6 декември 2016 г.

Никулденски пълнен шаран плакия

  Днес почитаме Св. Николай Чудотворец - закрилникът на всички моряци, пътешественици, банкери и търговци. Честит празник на всички именици, на всички бургазлии и на всички българи, почитащи българските традиции.

   И както традицията повелява, на трапезата трябва да има риба, а този пълнен шаран е наистина превъзходен за празника! 




Продуки:
1 цял шаран /ок 2-2.5 кг/
1 глава стар лук
1 стрък праз
2 моркова
100 г. орехи
1 буркан белени домати
1 пресен домат за украса
олио/зехтин, сол, пресен магданоз, бахар, дафинов лист, черен пипер, вино

   Шаранът се измива и подсушава добре, след което се осолява и наръсва с черен пипер. 
  Празът се нарязват на ситно и се задушават за кратко в малко олио или зехтин. Вместо праз може да се използва още 1 глава стар лук. Прибавят се орехите и малко от предварително пасираните домати. Овкусява се със сол, черен пипер и малко пресен магданоз. Плънката се оставя да се поохлади, след което рибата се  пълни и зашива здраво с конец. Поставя се в намазнена тава, долива се малко вода  и се пече във фурната на  200-220 градуса. Може да се покрие с фолио.
  Лукът и морковите също се нарязват на ситно и се задушават с малко зехтин в тенджерка. Добавят се останалите пасирани домати и се окусява със сол, черен пипер, дафинов лист,  бахар и пресен магданоз. Долива се малко вино, разбърква се добре и се разпределя в тавата около рибата. Отгоре се нарежда нарязания на кръгчета пресен домат. Ястието се връща отново във фурната и се дозапича, докато водата в доматите поизври. Добър апетит!
   Още вкусни идеи за рибни ястия на тарпезата можете да откриете ТУК...


Няма коментари:

Публикуване на коментар