10 ноември 2016 г.

Френска супа „Вишисоаз”


   Френска супа „Вишисоаз” или по нашенски казано, любимата и често приготвяна през есента и зимата крем-супа с праз J.  Част от чарът на тази част от годината са именно уханните крем-супи със сезонни зеленчуци.


Продукти:
3 стръка праз
2-3 картофа
3 скилидки чесън
50 г. масло
зехтин
1 ч.ч. сметана
1 ч.ч. прясно мляко
бял пипер, сол, билкови крутони




   
Празът и чесънът се почистват и се нарязват на ситно. На дъното на тенджера се загряват зехтинът и маслото, докато маслото се разтопи. Прибавят се празът и чесънът, разбърква се добре и се задушава за кратко, след което се добавят и нарязаните на малки кубченца картофи. Отново се разбърква и се долива вода или домашен зеленчуков бульон. След като зеленчуците омекнат, бульонът от варенето на зеленчуците се отцежда. Не се изхвърля! Празът и картофите се пасират добре и супата се разрежда със сметаната, прясното мляко и част от отделения бульон до желаната гъстота. В оригиналния си вариант тази ароматна супа се приготвя само със сметана, без прясно мляко, но на мен ми е прекалено тежка само със сметана и крем-супите обикновено приготвям основно с прясно мляко. Овкусява се със сол и бял пипер. По принцип Вишисоаз се поднася добре охладена, но е въпрос на предпочитание. Топла е също така прекрасна. Крутоните на снимката са запечени със зехтин и пресни подправки – мента, риган и розмарин. Невероятно ухание!



1 коментар: